reklame
Menu
Statsminister Jacinda Ardern og Labour har fått fornyet regjeringsmakt på New Zealand. Foto: AP / NTB

Gjenvalg for Ardern og Labour på New Zealand

Statsminister Jacinda Ardern og Labour vant lørdagens valg på New Zealand, og opposisjonen har erkjent nederlaget.

Av NTB | 17.10.2020 11:53:13

Politikk: Med rundt 75 prosent av stemmene talt opp, ligger Labour an til 49 prosent oppslutning, mens partiets allierte De Grønne hadde fått 7,6 prosent.

Lederen av det største opposisjonspartiet, Det konservative Nasjonalpartiet, erkjenner nederlaget og har gratulerte Ardern med seieren.

– Jeg vil få gratulere statsminister Jacinda Ardern, som jeg har ringt, med et fremragende resultat for Labour, sier Judith Collins.

New Zealand har for øyeblikket ingen lokale smittetilfeller, og landets 5 millioner innbyggere slipper å etterleve krav om bruk av munnbind og sosial distansering.

Et spørsmål før valget var om Labour kunne vinne rent flertall i nasjonalforsamlingen for første gang siden landet innførte proporsjonal valgordning for 24 år siden.

Newzealendere tok på valgdagen også stilling til hvorvidt landet skal legalisere marihuana og aktiv dødshjelp, men resultatet er ikke kjent.

Meningsmålingene i forkant tydet på et ja-flertall for aktiv dødshjelp, mens det lå an til dødt løp i marihuana-spørsmålet.

Oppslutningen rundt Ardern har økt betraktelig den siste tiden, takket være måten hun og regjeringen har håndtert koronapandemien.

New Zealand har hatt mange koalisjonsregjeringer, men ifølge meningsmålingene før lørdagens valg lå Ardern og Labour an til å kunne styre alene.

(©NTB)

Flere nyheter: