Menu
Esther Staubli (til v.) var fjerdedommer og Susanne Küng (bak, i blått) assistent da Norge tapte 0-8 for England i sommerens EM. Fredag dømmer Staubli kampen mot Belgia, med Küng på linja. Foto: Terje Pedersen / NTB

Gjensyn med dommere fra landslagets mørkeste dag

Esther Staubli fra Sveits dømmer Norges VM-kvalifiseringskamp mot Belgia fredag, et kjent fjes for de norske. Hun var fjerdedommer i 0-8-tapet for England.

Av NTB | 01.09.2022 07:31:07

Sport: Om ikke Staublis fjes skulle være nok til å mane fram spøkelsene fra landslagets mørkeste dag, får hun med seg assistenten Susan Küng på den ene sidelinja. Küng var assistent for den tyske dommeren Riem Hussein da Norge i juli ble påført det største nederlag i EM-sluttspillets historie, og det største for et norsk kvinnelandslag noensinne.

Måten Norge raknet i den kampen har tent et lite håp blant belgierne om at de skal greie å vinne med minst fire måls margin, som er kravet om de skal fravriste det norske laget førsteplassen i gruppa og direkte billett til neste års VM-sluttspill i Australia og New Zealand. Norge trenger bare ett poeng fredag for å være VM-klar allerede før tirsdagens hjemmekamp mot Albania.

Bortsett fra de vonde minnene gjensynet med Staubli kan vekke, er det en merittert og anerkjent dommer som skal lede kampen i Leuven. Hun har dømt i de tre siste EM-sluttspillene, to siste VM-sluttspillene og to siste OL-turneringene for kvinner. I 2017 dømte hun EM-finalen mellom Nederland og Danmark, og samme år dømte hun i U17-VM for menn.

I sommerens kvinne-EM dømte hun tre kamper, sist Englands 4-0-seier over Sverige i semifinalen.

Forrige gang var 1-0-seieren over Irland i VM-kvalifisering i Stavanger i 2018, da Caroline Graham Hansen ble matchvinner med et straffespark.

Fredag får 42-åringen med seg Küng og Rahel Hasler som assistenter, mens Alain Bieri er fjerdedommer.

– Belgia er veldig fornøyd med det de gjorde i EM, men da lå de og forsvarte seg. Mot oss er de nødt til å angripe og score mange mål. Det blir spennende å se planene de legger for kampen, men jeg er ganske sikker på at om vi får fram vårt beste så er vi bedre enn dem. Det må være vårt mål, sier Guro Reiten til NTB.

Staubli har dømt Norge en rekke ganger tidligere, blant annet i den sterke 1-0-seieren over Tyskland i EM-gruppespillet i 2013 og det skuffende 1-2-tapet for England i VM-åttedelsfinalen i 2015.

(©NTB)