Menu
Atomkraftverket ved Zaporizjzja har vært okkupert av russiske styrker siden mars. Begge sider i krigen beskylder hverandre for angrep mot kraftverket og området rundt. Arkivfoto: AP / NTB

Gjensidige påstander om nye angrep mot atomkraftverk i Ukraina

Begge sider i krigen i Ukraina beskylder hverandre igjen for angripe kjernekraftverket ved Zaporizjzja og området rundt med artilleri og raketter.

Av NTB | 11.08.2022 16:50:48

Økonomi og næringsliv: – Zelenskyjs militante har nok en gang slått til mot atomkraftverket i Zaporizjzja og området nær kraftverket, skriver Vladimir Rogov på meldingstjenesten Telegram. Han jobber for den lokale administrasjonen som er innsatt av den russiske okkupasjonsmakten.

Samtidig sier det ukrainske atomenergibyrået at «Russland har igjen utsatt atomkraftverket ved Zaporizjzja artilleriild».

Begge sider har flere ganger beskyldt hverandre for angrep ved det russiskokkuperte kraftverket.

FNs generalsekretær António Guterres ber partene om ikke å sette atomkraftverket i fare.

– Jeg ber om at Russlands og Ukrainas militære styrker umiddelbart stanser militær aktivitet ved og rundt atomkraftverket og ikke retter angrep mot kraftverket og de nærliggende områdene, sier Guterres i en uttalelse. Han ber også om at partene trekker alt militært utstyr og personell fra kraftverket.

Guterres har kommet med lignende uttalelser tidligere i forbindelse med at det har vært angrep mot kraftverket, som er Europas største.

Torsdag er Zaporizjzja tema for et hasteinnkalt møte i FNs sikkerhetsråd.

– I stedet for en nedtrapping, har vi dessverre fått meldinger om flere dypt bekymringsfulle hendelser de siste dagene. Dersom dette fortsetter, kan det føre til en katastrofe, sier Guterres i forkant av møtet.

Atomkraftverket er Europas største og har vært okkupert av Russland siden mars.