Menu
President Emmanuel Macron styrte onsdag giverkonferansen for Libanon fra et kontor i Paris. Nettmøtet ble holdt på årsdagen for den enorme eksplosjonen i havna i Beirut. Foto: AP / NTB

Giverkonferanse samlet inn milliarder til Libanon

Den internasjonale giverkonferansen for Libanon har samlet inn nærmere 3,2 milliarder kroner, ifølge det franske presidentskapet.

Av NTB | 04.08.2021 18:01:14

Økonomi og næringsliv: Det var Frankrikes president Emmanuel Macron som tok initiativ til konferansen, som foregikk på årsdagen for eksplosjonen i Beirut.

Selv bidro Frankrike med 100 millioner euro og lovet også å sende 500.000 doser med koronavaksine til Libanon.

President Joe Biden kom raskt på banen og bladde opp 100 millioner dollar, koblet til en sterk oppfordring om politiske reformer.

– Ikke noe beløp fra omverdenen vil noen gang bli stort nok, dersom ikke Libanons ledere forplikter seg til å gjennomføre reformer og skjerpe kampen mot korrupsjon, sa Biden.

President Macron sa at pengene i hovedsak skal gå til utdanningssektoren og helsevesenet, samt til landbruket og produksjon av matvarer.

Ifølge franske kilder trenger Libanon internasjonal hjelp i størrelsesorden 300 millioner euro, omtrent det samme som det ble gitt løfte om onsdag.

– Dette blir ingen blankosjekk til det politiske systemet, understreket Macron. Han sa at pengene skal gå til tiltak som hjelper folk i hverdagen og at bruken vil bli nøye ettergått.

Han beskyldte samtidig det politiske systemet i Libanon for å ha feilet på alle plan.

(©NTB)

Flere nyheter: