Menu
Taubåter forsøker onsdag å få løs det gigantiske lasteskipet Ever Given, som dagen før grunnstøtte i Suezkanalen i Egypt. Foto: Suez Canal Authority / AP / NTB

Gigantskip blokkerer Suezkanalen

Deler av skipstrafikken gjennom Suezkanalen i Egypt kan starte opp igjen onsdag eller torsdag etter at et konteinerskip gikk på grunn, ifølge Bloomberg.

Av NTB | 24.03.2021 14:08:07

Økonomi og næringsliv: Det 220.000 tonn store og 400 meter lange konteinerskipet Ever Given satte seg fast og blokkerte kanalen tirsdag. Et bilde på Instagram som er tatt fra ett annet skip i nærheten, Maersk Denver, viste at Ever Given nærmest lå på tvers i kanalen.

Onsdag har det blitt jobbet på spreng med å få løs skipet, samtidig som køene har hopet seg opp på begge sider.

Men nå er det håp i sikte, skriver nyhetsbyrået Bloomberg, som melder at deler av kanalen kan åpnes for trafikk i løpet av onsdag eller torsdag.

Han opplyser at skipet delvis har blitt flyttet til den ene siden av kanalen. GAC jobber med å finne løsninger for skipene som venter, ifølge Mekawey.

Myndighetene som er ansvarlige for driften av Suezkanalen, har foreløpig ikke svart på nyhetsbyråets henvendelser.

Bilder fra SCA onsdag viste at anleggsmaskiner prøvde å grave ut skipet, mens baugen ruver over dem.

En historisk del av kanalen har blitt gjenåpnet for å få unna noen av skipene.

Prisen på nordsjøolje i det urolige oljemarkedet steg onsdag med over 2 prosent til i overkant av 62 dollar per fat etter hendelsen.

Hendelsen kan potensielt få konsekvenser for verdenshandelen og verdensøkonomien, som allerede sliter som følge av koronapandemien.

– Hver dag seiler i gjennomsnitt 50 fartøy gjennom kanalen. Så stengingen innebærer at ingen skip kan reise fra nord til sør, sa Salvatore R. Mercogliano, historieprofessor ved Campbell-universitetet i North Carolina i USA.

– For hver dag kanalen er stengt, er det konteinerskip og tankskip som ikke får levert mat, drivstoff og industrivarer til Europa, og industrivarer som ikke blir eksportert fra Europa til Asia, føyet han til.

– Det er ikke kommet meldinger om skadde eller forurensning, opplyste selskapet.

Det Panama-registrerte skipet er lastet med hundrevis av konteinere og er på vei fra Kina til Rotterdam, skriver The Guardian.

Visedirektør Ahmed Mekawey for Suezkanalen i GAC, som tilbyr havnetjenester, sier til Bloomberg at det ventes at skipet flyter igjen snart.

– Konteinerskipet grunnstøtte ved et uhell som følge av at det ble truffet av vindkast, sa skipets taiwanske operatør, Evergreen Marine, i en kunngjøring onsdag.

Grunnstøtingen har ført til en voldsom trafikkork på en av verdens mest trafikkerte handelsruter mellom Middelhavet og Rødehavet. Rundt 10 prosent av verdenshandelen passerer gjennom Suezkanalen.

Ifølge Berhard Shulte Shipmanagement, som administrerer Ever Given, er det foreløpig ikke kommet meldinger om personskader som følge av hendelsen, og alle besetningsmedlemmer er trygge og ivaretatt.

(©NTB)

Flere nyheter: