Menu
Handelsminister Steven Mnuchin. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

Gigantisk amerikansk redningspakke i støpeskjeen

USA står klar til å trekke kredittkortet for å redde økonomien. Redningspakken kan bli på 4.000 milliarder dollar, sier handelsminister Steven Mnuchin.

Av NTB | 22.03.2020 17:02:27

Økonomi og næringsliv: Det opplyste Mnuchin i et intervju med Fox News. Han har tro på at den massive pengeinnsprøytningen kan stabilisere økonomien, som er i ferd med å bli hardt rammet av koronavirusepidemien som sprer seg i høy hastighet i USA.

Opplysningene om størrelsen på pakken er motstridende. CNN skriver at det dreier seg om rundt 2.000 milliarder dollar, og da Senatets leder Mitch McConnell først presenterte forslaget torsdag, var summen 1.000 milliarder dollar. Det som synes klart, er at pakken har svulmet opp siden da

De fire lederne hadde søndag møte med Mnuchin, men på vei ut sa lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, at det ikke er inngått noen avtale. Hun nevnte muligheten for at Representantenes hus kan utarbeide sin egen redningspakke, noe som i så fall kan få prosessen til å trekke ut.

Den amerikanske sentralbanken kan under spesielle omstendigheter gå ut over sin normale rolle, der banken bare låner ut penger til andre banker, og også låne penger til andre selskaper.

Dette er nedfelt i den såkalte artikkel 13.3, som Mnuchin henviste til søndag.

Republikanerne og Demokratene er ikke enige om detaljene ennå, meldte CNN sent søndag ettermiddag, norsk tid. De to partienes ledere i både Senatet og Representantenes hus må først komme til enighet.

Lederen for Demokratenes gruppe i Senatet, Chuck Schumer, sa at samtalene fortsetter. Han ga lørdag signaler om at han kunne komme til å støtte pakken som er foreslått, men søndag sa kilder hos Demokratene at de hadde avdekket problematiske punkter, blant annet knyttet til hjelpetiltak for arbeidstakere og lån til bedrifter.

(©NTB)

Flere nyheter: