Menu
Nissans tidligere toppsjef Carlos Ghosn flyktet fra korrupsjonstiltale i Japan og befinner seg nå i Libanon. Foto: AP / NTB scanpix

Ghosn ilagt utreiseforbud fra Libanon

Nissans tidligere toppsjef Carlos Ghosn, som torsdag hadde et møte med Libanons riksadvokat, er ilagt utreiseforbud fra landet, ifølge kilder i rettsvesenet.

Av NTB | 09.01.2020 17:10:25

Kriminalitet og rettsvesen: Sammen med sin libanesiske advokat ankom 65-åringen riksadvokat Ghassan Aweidats kontor via en bakdør og ikke hovedinngangen der et stort antall journalister ventet, melder libanesiske medier.

Ghosn er siktet for korrupsjon og skatteunndragelse i Japan, men flyktet fra husarrest og dukket nyttårsaften overraskende opp i Beirut.

Libanon har nå ilagt Ghosn utreiseforbud, opplyser en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP torsdag formiddag. Også nyhetsbyrået DPA melder dette. Utreiseforbudet gjelder ifølge en rettskilde inntil påtalemyndigheten har fått gjennomgått japansk politis papirer i saken.

Riksadvokaten har bedt Japan om rettsdokumentene tilknyttet Ghosns sak. Ghosn ble i møtet bedt om å oppgi adressen han oppholder seg ved i Libanon, og han ble bedt om å levere sitt franske pass. Ghosn har både fransk, libanesisk og brasiliansk statsborgerskap.

Ghosn måtte torsdag også forklare seg om et kontroversielt besøk til Israel i 2008. Libanesiske statsborgere får ikke lov til å besøke Israel eller ha kontakt med israelere siden de to landene teknisk sett er i krig.

Dermed er det de lokale politimyndighetene som nå avgjør veien videre for den tidligere Nissan-sjefen.

Ghosn kom onsdag med skarp kritikk mot det japanske rettsvesenet, som han mener har nektet ham grunnleggende menneskerettigheter. Ghosn sier at han ikke fikk møte familien, kun fikk dusje to ganger i uka, og ble avhørt åtte timer om dagen uten advokat til stede.

Han slo også tilbake mot alle de rettslige anklagene, som ifølge Ghosn er «usanne og grunnløse».

Japan har etterlyst ham via Interpol, men Libanon har ingen utleveringsavtale med landet.

Det er uklart hvilke rettslige steg som vil bli tatt videre. Interpols utstedte etterlysning, et såkalt rødt varsel, forplikter ikke libanesiske myndigheter til å pågripe Ghosn.

(©NTB)

Flere nyheter: