Menu
Natos visegeneralsekretær Mircea Geoana mener forsvarsalliansen nå står fritt til å utvide sitt militære nærvær i Øst-Europa. Foto: AP / NTB

Geoana: Nato kan sende flere styrker til Øst-Europa

Nato er ikke lenger forpliktet av tidligere løfter og kan sende flere styrker til Øst-Europa, sier alliansens rumenske visegeneralsekretær Mircea Geoana.

Av NTB | 30.05.2022 07:31:04

Krig og konflikter: Russland har selv slått en strek over samarbeidsavtalen med Nato fra 1997 ved å angripe Ukraina og stanse dialogen med forsvarsalliansen, mener Geoana.

I henhold til avtalen skulle begge parter arbeide for å «forhindre enhver potensiell truende oppbygging av konvensjonelle styrker i avtalte regioner i Europa, inkludert Sentral- og Øst-Europa.

– De tok beslutninger, de kom med løfter om ikke å opptre aggressivt overfor naboer, noe de nå gjør, og til å ha jevnlige konsultasjoner med Nato, noe de ikke har, sier Geoana.

– Denne samarbeidsavtalen fungerer ikke på grunn av Russland, sier han.

– Vi har derfor ingen restriksjoner mot å ha et robust nærvær på østflanken eller mot å sikre at hver eneste kvadratmeter av Natos territorium er beskyttet av artikkel 5 og våre allierte, sier Geoana.

Hva dette innebærer av ytterligere styrkeoppbygging fra Natos side i Øst-Europa, kommer han ikke inn på.

(©NTB)

Flere nyheter: