Menu
En helsearbeider ser til en covid-19-pasient ved et sykehus i Lomas de Zamora i Argentina. Forskere har nå knyttet 13 genvarianter til alvorlig sykdom. Foto: Natacha Pisarenko / AP / NTB

Genvarianter knyttes til alvorlig covid-19-sykdom

Forskere har kartlagt 13 genvarianter de mener kan forklare hvorfor noen må få intensivbehandling for covid-19, mens andre knapt merker at de er syke.

Av NTB | 09.07.2021 03:24:17

Vitenskap og teknologi: Tidligere har høy alder, kraftig overvekt og kroniske sykdommer, som diabetes, blitt trukket fram som risikofaktorer for alvorlig sykdom som følge av viruset.

Men hvilke genvarianter man har, spiller også en rolle, viser forskning på genetisk informasjon fra 50.000 personer i 19 land som har blitt alvorlig syke med covid-19.

Det er 13 genvarianter som pekes ut, og mange av disse er allerede koblet til lungekreft, samt flere autoimmune og inflammatoriske sykdommer.

– De genetiske funnene gir oss viktig kunnskap som åpner for framtidige behandlinger av pasienter med alvorlig covid-19-sykdom, sier lege og forsker Michael Hultström ved Uppsala universitetet, som har arbeidet med innsamling av genetiske data fra svenske pasienter, i en pressemelding.

Studien blir publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Nature.

(©NTB)

Flere nyheter: