reklame for Sheiken Bowling
Menu
En syrisk kvinne bærer brød på hodet i Syrias hovedstad Damaskus, Etter nesten ti år med krig frykter syrerne at alle dører til en bedre framtid er i ferd med å lukkes. Foto: Hassan Ammar / AP / NTB scanpix

Krisen i Syria løses ikke med grunnloven

Krisen som Syria opplever etter over ni år med krig, løses ikke bare med forhandlinger om en ny grunnlov, sier FN-utsending Geir O. Pedersen.

Av NTB | 17.06.2020 11:34:10

Medisin og helse: – Syria gjennomgår en tid med store omveltninger. Ingen som er involvert i konflikten, bør anta at de har tiden på sin side. Ingen bør være sikre på at det vil finnes bedre muligheter lenger framme, sa den norske spesialutsendingen under et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag.

Over 80 prosent av syrerne anslås nå å leve i fattigdom, og økonomien er i fritt fall. Onsdag trer dessuten USAs nye økonomiske sanksjoner mot landet i kraft. De har allerede på forhånd fått verdien på det syriske pundet til å rase og forsterket den økonomiske krisen, som først og fremst rammer vanlige syrere.

Ifølge Pedersen befinner Syria seg midt i et økonomisk sammenbrudd, som forverres av koronapandemien og bankkrisen i nabolandet Libanon.

Verdens matvareprogram (WFP) advarer om at 9,3 millioner syrere ikke har sikker tilgang på mat, og at ytterligere 2 millioner risikerer å havne i samme situasjon, ifølge FNs egen nettside.

Samtidig har det brutt ut protester i byene Sweida, Daraa og Idlib.

I Tafas sørvest i landet har det vært nær ved å bryte ut voldelige sammenstøt, noe som ifølge Pedersen er avverget ved hjelp av russisk megling.

Den norske FN-diplomaten har sagt seg villig til å gjenoppta forhandlingene om en ny grunnlov i slutten av august. Arbeidet er blitt satt på vent grunnet koronapandemien.

(©NTB)

Flere nyheter: