fbpx
Menu
En helsearbeider fra Verdens helseorganisasjon forbereder ebolavaksiner som skal brukes på helsearbeidere som jobber tett på epidemien i Kongo. Arkivfoto: Sam Mednick / AP / NTB scanpix

GAVI etablerer lager med en halv million ebolavaksiner

GAVI-stiftelsen varsler at den vil betale for et lager med 500.000 ebolavaksiner. De skal deles ut gratis til fattige land med ebolautbrudd.

Av NTB | 05.12.2019 17:14:38

Medisin og helse: GAVI er en internasjonal vaksineallianse som jobber for at fattige land skal få bedre tilgang til vaksiner. Norge er en av de største bidragsyterne.

– Dette er en historisk milepæl i menneskehetens kamp mot denne forferdelige sykdommen, sier GAVIs styreleder Ngozi Okonjo-Iweala torsdag, etter en to dager lang samling i New Delhi.

Stiftelsen vil bruke 178 millioner dollar – over 1,6 milliarder kroner – på å finansiere prosjektet. Vaksinene skal deles ut fra nå og fram til 2025.

Det er en ebolavaksine fra det amerikanske selskapet Merck Sharp and Dohme (MSD) som i første omgang kommer til å fylle lageret. Vaksinen ble godkjent av EU i november.

Men GAVI understreker at det også kan være aktuelt å kjøpe vaksiner fra andre selskaper såfremt de fyller kriteriene til Verdens helseorganisasjon. For øyeblikket er det kun vaksinene til MSD som gjør det, ifølge stiftelsen.

Også selskapet Johnson & Johnson har utviklet en ebolavaksine som er blitt brukt til å bekjempe ebolaepidemien som har herjet Kongo siden 2018.

I alt 73 land, deriblant Kongo, India og Indonesia, kvalifiserer til å få gratis tilgang til vaksinelageret.

Ebola-viruset har en dødelighet på opptil 90 prosent. Det smitter via blod, kroppsvæsker og organer fra smittede personer eller personer som nylig har dødd av viruset.

(©NTB)

Flere nyheter: