Menu
En kunde ved en Gamestop-butikk i Vernon Hills i den amerikanske delstaten Illinois. Foto: AP / NTB

Gamestop-aksjen til himmels igjen -fallet på Wall Street tiltar

De store aksjeindeksene i New York er ned rundt 2 prosent fredag. Aksjene i spillbutikk-kjeden Gamestop stiger over 70 prosent etter torsdagens nedgang.

Av NTB | 29.01.2021 19:08:19

Fritid: Rundt klokka 18.45 (norsk tid) er industriindeksen Dow Jones ned 2,0 prosent, den brede S&P 500-indeksen faller 2,1 prosent mens teknologiindeksen Nasdaq faller 2,2 prosent.

Den heftige spekulasjonen i aksjer som Gamestop og kinoselskapet AMC er en viktig årsak til børsuroen. De kraftige svingningene torsdag og fredag skjer etter beslutningene tatt av aksjehandel-plattformen Robinhood.

Plattformen besluttet torsdag å begrense handelen med aksjene, noe som førte til et kraftig kursfall og sterke reaksjoner både fra hobbyspekulanter og amerikanske politikere.

Senere samme dag åpnet Robinhood igjen for begrenset handel med Gamestop-aksjen og andre som er drevet opp på samme måte.

I forkant av dette hadde aksjen steget over 1.000 prosent den siste måneden, etter en kampanje på nettforumet Reddit som oppfordret folk til å vedde på kursoppgang. Motivasjonen var å dra fordel av at store investorer hadde veddet tungt på kursfall.

Flere såkalte hedgefond skal allerede ha fått problemer fordi har satset store penger på Gamestop-nedgang. Noen av dem har vært nødt til å kvitte seg med andre aksjer for å kompensere for pengene de har tapt, ifølge investorer som nyhetsbyrået AP har snakket med.

Angivelig har disse investorene solgt så store mengder aksjer at det har bidratt til generell børsnedgang i USA.

Samme dag kunngjorde det amerikanske finanstilsynet SEC at de følger nøye med både på den voldsomme kurssvingningen til «visse aksjer» og aktører som fatter beslutninger som rammer småsparere.

(©NTB)

Flere nyheter: