Menu
Seif al-Islam, sønnen til Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi, får likevel stille som kandidat i presidentvalget 24. desember. Foto: AP / NTB

Gaddafis sønn får likevel stille som presidentkandidat i Libya

Muammar Gaddafis sønn Seif al-Islam får likevel stille som kandidat i presidentvalget i Libya, ifølge en libysk domstol.

Av NTB | 02.12.2021 20:00:29

Politikk: Valgkommisjonen nektet først 49-åringen å stille som kandidat i presidentvalget 24. desember, med henvisning til at han tidligere er straffedømt.

Beslutningen ble anket, men domstolen som skulle behandle anken, ble okkupert av væpnede menn med bånd til opprørsgeneralen Khalifa Haftar.

Haftar stiller selv som kandidat i valget, og okkupasjonen av domstolen i Sabha ble fordømt både av Libyas overgangsregjering og FN.

Torsdag behandlet domstolen anken og fastslo at Seif al-Islam likevel får stille som kandidat, melder det statlige nyhetsbyrået Lana.

Nettavisen The Libyan Observer viste torsdag kveld bilder av 49-åringens jublende tilhengere utenfor rettslokalet.

Gaddafi ble drept av opprørere etter at Norge og andre Nato-land bombet dem til makten i 2011, og Seif al-islam ble tatt til fange og dømt til døden.

Selv mener Seif al-Islam å være en samlende figur i Libya og har bare forakt til overs for dem som har styrt landet etter at faren ble styrtet.

– De voldtok landet, som er på knærne. Det fins ikke penger, det fins ikke sikkerhet. Det er ikke noe liv her, sa han i et intervju med New York Times i juli.

Seif al-Islam er utdannet ved London School of Economics og var Muammar Gaddafis nærmeste medarbeider. Av mange ble han også sett på som den libyske diktatorens trolige arvtaker.

49-åringen er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for forbrytelser mot menneskeheten, men i 2017 ble han løslatt av militsen som holdt ham fengslet.

(©NTB)

Flere nyheter: