Menu
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Russland bidrar til voldelige sammenstøt øst i landet. Russland nekter for anklagene. Illustrasjonsfoto: Sergij Dolzjenko / Pool / AP / NTB

G7 fastholder at Russlands Krim-annektering er ulovlig

Sju år etter at Russland annekterte Krim, sier G7-landene at de fortsatt ser på halvøya som del av Ukraina.

Av NTB | 18.03.2021 12:08:31

Krig og konflikter: – Vi fordømmer utvetydig Russlands midlertidige okkupasjon av Den autonome republikken Krim og Sevastopol by. Russlands forsøk på å legitimere annekteringen er ikke, og vil ikke bli, anerkjent, står det i en kunngjøring fra landene torsdag.

G7 består av USA, Canada, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Italia og Japan. EU er fast gjest på møtene.

Russland pleide å være med i gruppen som tidligere ble kalt G8, men ble kastet ut etter Krim-annekteringen i 2014.

– Vi ber Russland respektere sine internasjonale forpliktelser, gi tilgang til internasjonale observatører og umiddelbart slippe fri alle som er ulovlig fengslet, står det videre i kunngjøringen.

Erklæringen kommer etter at det den siste tiden på nytt har vært voldelige sammenstøt i Øst-Ukraina, der russiskstøttede separatistgrupper er aktive, tross en våpenhvileavtale inngått i fjor.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba tirsdag om et møte med europeiske. Han foreslo også et møte med Russlands president Vladimir Putin for å få en slutt på volden.

Ukraina og vestlige land mener Russland sender soldater og våpen for å støtte separatistene. Russiske myndigheter nekter for anklagene. De mener ukrainske sikkerhetsstyrker er skyld i opptrappingen.

(©NTB)

Flere nyheter: