reklame for Jakobsen Energiservice
Menu
Kongressrepresentanten Sheila Jackson Lee var blant talerne under George Floyds begravelse i Houston tirsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Fullsatt kirke tok farvel med George Floyd

Da George Floyd ropte på moren sin, ble han hørt av mødre verden over, sa pastor Mary White i den 46 år gamle afroamerikanerens begravelse tirsdag.

Av NTB | 09.06.2020 20:34:20

Krig og konflikter: Rundt 500 mennesker var til stede under den private seremonien i The Fountain of Praise-kirken i Houston i Texas for å følge Floyd til graven.

Floyd døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota 25. mai, noe som utløste store protester mot politivold og rasisme verden over.

Politimannen som holdt et kne på nakken hans i nesten 9 minutter, er siktet for forsettlig drap og har fått sparken, og det samme har tre andre politimenn som var til stede.

Seremonien var preget av soul- og gospelsang, og i salen satt blant andre Houstons ordfører Sylvester Turner, Hollywood-stjernen Jamie Foxx, borgerrettsaktivister som Al Sharpton, rappere som Ne-Yo og Trae tha Truth, samt bokseren Floyd Mayweather som angivelig tar regningen for begravelsen.

– Som følge av hans død ble det skapt en bevegelse, en verdensomspennende bevegelse, sa pastor William Lawson, som i sin tid marsjerte sammen med Martin Luther King jr., i sin tale.

– Den bevegelsen forsvinner ikke etter to uker, tre uker eller en måned. Den bevegelsen kommer til å endre verden, sa han.

– Hans forbrytelse var at han ble født svart. Det var hans eneste forbrytelse. George Floyd fortjente samme respekt og verdighet som alle andre, sa Green.

Tidligere visepresident Joe Biden, som ligger an til å bli Demokratenes presidentkandidat til høsten, snakket via videolink under begravelsen.

– Vi må ikke vende oss bort. Vi må ikke forlate denne stunden og tro at vi nok en gang kan vende oss bort fra rasismen som stikker i sjelen vår, sa Biden.

Det var moren han ropte på under pågripelsen, der han også fortvilet forsøkte å fortelle politimennene at han ikke fikk puste.

«I can’t breathe» er siden blitt slagordet til hundretusener som har demonstrert mot rasisme og politivold verden over. Floyd Mayweather

Selv om tirsdagens begravelse bare var åpen for familien og spesielt inviterte, ble den strømmet og sendt direkte av TV-kanaler som CNN.

Kongressrepresentantene Sheila Jackson Lee og Al Green var også blant talerne i kirken.

Etter seremonien i kirken vil Floyds gulldekorerte kiste bli fraktet med hest og kjerre til Houston Memorial Gardens-kirkegården i forstaden Pearland der han skal gravlegges ved siden av sin mor Larcenia Floyd.

(©NTB)

Flere nyheter: