Menu
Australias landslag i fotball, her ved stjernen Lisa De Vanna, er i krise fire måneder før VM-sluttspillet. Landslagssjefen fikk sparken på grunn av «giftig» kultur i troppen, og nå er det full krangel om hva som ligger bak. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Full splid i australsk fotball etter trenersparking

Ledelsen i Australias fotballforbund og den sparkede kvinnelandslagssjefen Alen Stajcic er i åpen krangel om årsaken til trenerskiftet. Flere hoder kan rulle.

Av NTB | 12.02.2019 13:17:57

Sport: Det melder avisen Sydney Morning Herald, som skriver at det på mandagens styremøte i fotballforbundet ble rettet knallhard kritikk av ledelsens håndtering av saken. Forbundsdirektør David Gallop, landslagenes sportssjef Luke Casserly og kvinnenes toppfotballsjef Emma Highwood kan vente seg tøffe spørsmål om sine roller i hendelsene som har rystet kvinnelandslaget i VM-forberedelsene.

Stajcic fikk i januar sparken med begrunnelsen at kulturen i landslaget er «giftig». Først denne uken tok han til motmæle.

– Karrieren min er i filler, og ryktet mitt ødelagt. Jeg vet ennå ikke hvorfor jeg ble oppsagt, bortsett fra at David Gallop sa at det var dårlig kultur i troppen og at jeg som hovedtrener bærer ansvaret, sa 45-åringen på en pressekonferanse mandag.

Han mener seg utsatt for usaklig oppsigelse og varsler rettslige skritt mot forbundet.

Problemene skal ha blitt avdekket gjennom to anonyme spørreundersøkelser.

– Omstendighetene gjorde at vi måtte handle for å sette VM-forberedelsene på skinner igjen. Vi gjorde det av hensyn til spillerne de andre involverte, sa Gallop.

Imidlertid har flertallet av spillere sagt seg sjokkert og skuffet over at Stajcic ble sparket.

Sydney Morning Herald brukte store ressurser på å prøve å komme til bunns i hva som lå bak sparkingen, men konkluderte med at Stajcic fikk gode skussmål fra nesten alle hold. Derimot ble enkelte andre i støtteapparatet kritisert for slankepress og homofobiske holdninger, mens en spiller skal ha skapt dårlig stemning ved ikke å innordne seg felles regelverk.

– Alle vil bli gjenstand for evaluering, for dette har ødelagt merkevaren vår, sa en kilde i styret til Sydney Morning Herald.

En ny landslagssjef er ennå ikke ansatt. Gallop sa mandag at det vil skje «i løpet av noen uker».

Australia er i gruppe med Italia, Brasil og Jamaica i VM-sluttspillet og er en mulig motstander for Norge i åttedelsfinalen.

Gallop svarte med en uttalelse om at Stajcic skal ha innrømmet at kulturen i troppen er «dysfunksjonell» og at det ikke kommer til å endres.

Mandag skal styret i fotballforbundet ha kommet med sterk kritikk av måten hele saken er håndtert, og det ble stilt kritiske spørsmål om rollene til Gallop, Casserly og Highwood.

(©NTB)

Flere nyheter: