Menu
Forskriften er innført som hastevedtak av kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse. FOTO: Karmøy kommune

Full nedstenging også på Karmøy

Kommunene på Ytre Haugalandet er blitt enige om en rekke tiltak for å hindre eller begrense smitte av koronaviruset. Nå er det ikke lenger anbefalinger, men forskriftsfestede krav det er snakk om.

Av Egil M Solberg | 10.03.2021 21:47:13

Stenger ned: Ved midnatt, natt til fredag, trer nye forskrifter i kraft i Karmøy, på samme måten som i Haugesund, Sveio, Tysvær, Bokn, Utsira og Vindafjord.

Forskriften setter en stopper for en lang rekke virksomheter fram til og med 26. mars:

Fritidstilbud

Treningssentre, svømmehaller, badeland, spaanlegg og liknende fornøyelsesparker, bingohaller, spillehaller, lekeland, bowlinghaller og tilsvarende steder. Museer kino, teater, konsertsteder og tilsvarende kultur- og underholdningssteder.

Det finnes unntak på noen av kategoriene, særlig tilbud til barn og ungdom under 20 år og der tilbudet inngår i behandling (f.eks. bading).

Hjemmeundervisning

Det blir hjemmeundervisning for alle videregående skoler, høyskoler og fagskoler.

Unntak fra kravet i første ledd dersom tilgang til lokalene er avgjørende for studenter som er avhengig av forsøk eller ferdighetstrening som ikke kan gjennomføres digitalt, og det er nødvendig for å opprettholde progresjonen i studiet.

Hjemmekontor

Alle arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hvis de er praktisk mulig.

Skjenkesteder stenger

Det blir ikke lov å skjenke alkohol i perioden som forskriften gjelder.

Ingen idrettsarrangement

Det vil ikke være tillatt å organisere idrettsaktivitet innendørs for personer over 20 år. Det samme gjelder fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.

Antall personer på et arrangement

Arrangement og private sammenkomster på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler kan gjennomføres innendørs med inntil 10 personer.

Private sammenkomster utendørs på offentlig sted kan gjennomføres med inntil 20 personer.

Arrangementer utendørs på offentlig sted kan gjennomføres med inntil 50 personer.

Begravelse og bisettelse kan gjennomføres med inntil 50 personer.

Anbefalinger gjelder fortsatt

I tillegg gjelder fortsatt anbefalingene som er gitt de siste ukene om at en ikke bør ha sosial kontakt med mer enn ti personer i uka og at en holder to meters avstand i møte med personer i risikogrupper.

Hastevedtak

Forskriften er innført som hastevedtak av kommuneoverlegen. Den vil bli lagt fram for politisk forankring på formannskapsmøtet mandag.

Forskriften ble presentert for de folkevalgte under møte i hovedutvalg helse og omsorg onsdag ettermiddag.

Der var også hele formannskapet invitert for å få samme orientering. Ordfører Jarle Nilsen understreket der at det kan bli sammenkalt til ekstraordinært kommunestyremøte på kort varsel for å sikre at de folkevalgte er godt nok informert og for at de skal kunne ta nødvendige beslutninger.

Orienterte folkevalgte

I hovedutvalgsmøtet onsdag ettermiddag orienterte kommuneoverlege Katrine Marie Haga Nesse og smittevernlege Martin Eikrem om bakgrunnen for forskriften:

– Etter en lang periode med lite smitte, brøt det i midten av februar ut smitte av virus av den britiske mutanten på Aibel i Haugesund. Tiltakene har til nå ikke hatt ønsket effekt, og utbruddet har økt kraftig de siste dagene og spredd seg til mange deler av samfunnet – flere ulike aldersgrupper, bedrifter, skoler og omsorgstilbud. Mange smittede har ukjent smittevei.

Smittevernlege Eikrem la ikke skjul på at noe av alvoret i situasjonen skyldes at de muterte virusene smitter langt lettere enn de opprinnelige variantene.

– Dersom vi ikke foretar oss noe, vil Haugesunds situasjon i dag være vår om noen få dager. Vi bor i en tett region med mye trafikk og samhandling over kommunegrensene.

I etablering av forskriften, har en så langt det har vært mulig skjermet barn og ungdom.

Likevel ser en seg nødt til å stenge ned undervisningsinstitusjoner i en periode:

– Selv om vi skal skjerme barn og ungdom, kan vi ikke sette dem i en smittesituasjon, sa kommuneoverlege Haga Nesse.

Hun understreket at barn og unge med særlig omsorgsbehov fortsatt skal ha sine tilbud.

Flere nyheter: