Menu
Terje Halleland, Bård Hoksrud og Helge Andre Njåstad i Frp engasjerer seg for å kjempe forbrukerens sak. FOTO; FrP / Privat

Frykter nedleggelse grunnet strømprisene

På Matre i Kvinnherad er det flere næringsdrivende som frykter at strømregningen skal knekke butikken. De ligger bare få kilometer fra det store kraftverket på Blåfalli.

Av Egil M Solberg | 05.08.2022 08:07:45

Strømkrisen: De som bor like ved fem kraftverk frykter at strømregningen skal knekke butikkene, melder NRK.

Strømpriser opp mot fem kroner kilowattimen rammer næringslivet hardt.

– Jeg er usikker på hvor lenge vi kan holde på, sier Per Åge Lyngnes til kanalen. Nå håper han regjeringen snart har nyheter til næringslivet.

De er kraftanleggets nærmeste naboer og holder på å gå dukken på grunn av dyre strømregninger. De driver en kombinerte bensinstasjonen og butikken i bygda.

De betaler det doble av hva næringsdrivende noen kilometer lenger nord gjør og opp til 400 ganger mer enn næringsdrivende i Midt og Nord-Norge.

– Det er jo litt irriterende å betale så mye når vi bor rett ved et kraftanlegg og i en kraftkommune. En kan jo ikke drive butikk uten å bruke strøm, sukker Torill Lyngnes overfor kanalen.

Kraftprodusenten SKL reagerer også

Til og med direktøren i Sunnhordland kraftlag, som tjener gode penger på de høye kraftprisene, innrømmer at situasjonen er ekstrem.

– Det er et uholdbart prisnivå vi lever i som er frustrerende for alle, også oss. Vi ønsker ikke å være i en situasjon hvor det er veldig stor forskjell på det folk forventer å betale og den faktiske prisen, sier direktør Jon Martin Mjånes til NRK.

I fjor kunne kraftlaget notere seg for et overskudd på 700 millioner kroner. 2022 kan bli vesentlig bedre, skriver kanalen.

Frp kjemper mot regjeringen

– Vi har jobbet mot denne problemstillingen siden i fjor og har kommet med flere forslag. Det er skremmende å se hvor handlingslammet denne regjeringen er, sier Terje Halleland som er energipolitisk talsmann i FrP til Radio Haugaland.

Halleland og hans kolleger var tidlig ute i starten av året og foreslo stans i salg av strøm til utlandet om magasinfyllingen ble lavere enn forsvarlig.

– Det er for oss helt uforståelig at regjeringen ikke fikk innført dette enkle og etter vår mening opplagte tiltaket den gang. Nå er det i seneste laget. Slik det er nå vil vi ha store problemer gjennom hele vinteren uansett hva vi foretar oss, sier Halleland.

Regjering har gjentatte ganger vært ute og beroliget folk med at de følger nøye med.

– I mellomtiden er titusenvis av arbeidsplasser kommet i fare og økonomien i mange bedrifter satt tilbake mange år. Det er helt uforståelig at regjeringen ikke har ønsket å gjøre tiltak, tordner Halleland.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er under hardt press både fra opposisjonen og egne ordførere i spørsmålet om kraftprisene. Tidligere denne uken signaliserte Støre at regjeringen nå ser på mulige støtteordninger for næringslivet.

Flere nyheter: