Menu
FOTO: Shutterstock / Tryg_Forsikring

Frykter mange bulkeskader i dag

Siste lørdag før jul er blant de verste dagene i året innen trafikkulykker og parkeringsskader. I fjor smalt det over 2000 ganger denne dagen, viser tall fra Finans Norge.

Av Egil M Solberg | 19.12.2020 09:59:46

Trafikk: Denne lørdagen er en verstingklassiker.

– Vi frykter det samme vil skje i dag. Selv om handelen foregår mer på nettet nå skal tingene hentes, noe som bidrar til kø i trafikken og trangt på parkeringsplassen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Smittefaren medvirker i tillegg til at flere foretrekker bil fremfor kollektivtransport, som igjen betyr mer biler på veien, og økt fare for småkollisjoner inn og ut av kjøpesentrene spesielt.

– Stress med å rekke julegaveinnkjøpene er hovedårsaken til at uka før jul er den store bulkeuka, sier han.

Menn kolliderer oftest

Uka før jul i fjor var det 11000 små og store trafikkulykker som kostet 227 millioner.

Typiske bulkeskader etter parkeringsulykker utgjør over halvparten, med nær tusen ulykker hver eneste dag.

Undersøkelser viser også at det er mannlige sjåfører i alderen 35 til 50 år som troner på toppen av ulykkesstatistikken, og at menn generelt kolliderer langt oftere enn kvinner.

– Spesielt innen påkjørsler på parkerte biler og ved påkjørsler bakfra, ser vi at menn dominerer bak rattet, sier Brandeggen.

Menn kolliderer dobbelt så mye som kvinnelige sjåfører.

– Det er liten tvil om at kvinner kjører mykere, og bidrar til å minske risikoen for bulkeskader betraktelig. Uansett bør bilførere i dag senke stressnivået. Det kan berge både lommeboka og julefreden, sier han.

Flere nyheter: