Menu
Leder Stig A. Helgesen i Rogaland Bonde- og Småbrukarlag frykter for landbrukets fremtid. FOTO: Privat / Facebook

Frykter for landbrukets fremtid

Mange bønder vurderer nå å finne seg en annen jobb. Leder Stig A. Helgesen i Rogaland Bonde- og Småbrukarlag frykter for landbrukets fremtid.

Av Egil M Solberg | 27.04.2022 20:48:53

Landbruksoppgjøret: Norges Bondelag og Norsk Bonde og Småbrukarlag har levert et krav til staten på 11,5 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. Det er rekordhøyt.

Dette er rundt 10 ganger høyere enn hva som har vært vanlig de siste årene.

– Økte priser på kunstgjødsel, strøm, transport og annet gjør at mange bønder blir tvunget til å drive med underskudd. Bønder over hele landet vurderer å finne seg noe annet å gjøre, sier lederen Stig A. Helgesen i Rogaland Bonde- og Småbrukarlag til Radio Haugaland.

Høyere kostnader i 2021 og ut 2022 er beregnet til totalt 2,4 milliarder kroner. Dette er penger som organisasjonene bil ha utbetalt «så snart som mulig».

LES OGSÅ: Uvanlig mange kyr går til slakt

Over 40 storfebønder her i landet har bestemt seg for å legge ned og slakte flere tusen dyr før sommeren. Dramatisk, mener Nortura, som frykter kjøttmangel om få år.

Store forventninger

Med Senterpartiet i regjering og den fremforhandlede regjeringsplattformen, er det skap en enorm forventing om at lønnsnivået skal økes kraftig.

Jordbruket krever en inntektsvekst på hele 125.300 kroner per årsverk i 2023.

– Vi må også tette inntektsgapet og den jobben må starte nå, sier Helgesen.

Hør hele intervjuet fra vår podcast

Flere nyheter: