reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Varaordfører Kenneth Lyng Karlsen (FrP) i Etne, sammen med bonden Magne Haaland og gruppeleder Johannes Kringlebotten (FrP). FOTO: Etne FrP.

Frykter fjøslukt i Etne

Fylkesmann i Vestland, Lars Sponheim vil stanse husbygging på en gård i Etne. Sponheim frykter at det kan bli både fjøslukt og traktorlyd om de skiller ut en tomt for sønnen til bonden.

Av Egil M Solberg | 21.06.2020 17:33:50

Lokalpolitikk: Magne Haaland og Jens Birger Gjerde i Etne har begge eiendomssaker der de forsøker å skille ut deler av eiendommene, og der forvaltningsutvalget i kommunen har kommet med positivt vedtak.

Fylkesmannen i Vestland har imidlertid påklaget vedtaket fra Etne kommune og begge sakene har gått videre til settefylkesmann i Rogaland.

Saka til Haaland fikk avslag, mens Gjerde venter på endelig svar.

Bonden Magne Haaland fikk lov at politikerne i Etne kommune å skille ut eiendommen slik at sønnen med sin kone og to barn kunne flytte hjem til Etne fra Stavanger.

Gruppeleder Johannes Kringlebotten (FrP) er kritisk til hvordan fylkesmannen har handtert disse sakene.

– Det er en total overkøyring av lokaldemokratiet. Når fylkesmannen krever at Etne kommune snur i vedtaket sitt så sier de samtidig at vi som har arbeidet med denne saken, ikke har greie på dette, seier Kringlebotten (FrP).

Kringlebotten og Trude Enge (FrP) er 2 av 5 som sitt i forvaltningsutvalget fra Etne FrP.

Stortingsrepresentantene Helge Andre Njåstad (FrP) og Silje Hjemdal
(FrP) var på besøk hos Magne Haaland lørdag.

– Høyre snakker som at det skjer forenklinger i dispensasjonssaker, men tilbakemeldingene han får fra flere i distrikts-Norge er at ingen i lokalsamfunnene merker noe til forenklingene, sier Njåstad.

Varaordfører Kenneth Lyng Karlsen (FrP) mener at ordningen med å anke klagen videre til settefylkesmann ser ut til å være et mislykket konsept.

– Det er et paradoks at unge blir oppfordret til å flytte hjem til bygda og bosette seg på garden, men blir nektet av byråkratene som ikke har vært på eiendommen og satt seg inn i saken, sier Renate Sævareid (FrP).

Fylkesmannen mener sønnen som er oppvokst på gården ikke kan flytte hjem, i frykt for at det kan bli for mye fjøslukt og traktorstøy.

– Litt av problemet her er at argumentet som blir brukt er lukt, støy og støv fra landbruket. Vi bor i en landbruksbygd og det er ikke et eneste hus som ikke berøres. Slik er det å bo i en bygd som har landbruk som hovednæring, forklarer gruppeleder Johannes Kringlebotn (Frp).

Se video fra Etne FrP

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/AktueltHaugalandet/videos/278114316634901/” width=”568″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

Flere nyheter: