Menu
Pundet faller ytterlige mot dollaren. Arkivfoto: Frank Augstein / AP / NTB

Frykt for kriseheving av renta i Storbritannia

Markedsanalytikere tror Bank of England kan komme til å gripe inn med en kriseheving av renta. Pundet faller kraftig etter signaler om store skattekutt.

Av NTB | 26.09.2022 11:30:41

Økonomi og næringsliv: Pundsvekkelsen kommer etter at landets finansminister Kwasi Kwarteng fredag la fram et budsjettutkast med de største skattekuttene på 50 år og økte låneopptak. Statsminister Liz Truss’ ferske regjering har tro på at dette vil få veksten i gang i Storbritannia.

Markedet har reagert med å sende pundkursen rett ned.

Analytikeren Naeem Aslam i Ava Trade sier til Sky News at han tror pundet i løpet av uka får en vekslingskurs på en til en mot amerikanske dollar.

Allerede natt til mandag var pundet nede på rekordlave 1.035 mot dollar, men har siden steget noe. Siden fredag har imidlertid pundet tapt 5 prosent av verdien mot dollar.

Han sier årsaken til fallet er at markedet er i ferd med å miste troen på Storbritannias evne til å betjene stigende gjeld.

– Panikken ser ut til å ha blitt utløst av rykter om at Bank of England kan komme til å gripe inn med en kriseheving av renta for støtte opp om valutaen, sier senioranalytikeren Susannah Streeter i Hargreaves Lansdown til kanalen.

– Kommentarer fra finansminister Kwasi Kwarteng om at han kan komme til å gå enda lenger med historiske skattelettelser, som fra før ble kritisert for å være uansvarlige, har økt nervøsiteten, sier hun.

– Bekymringen er at dette ikke bare vil øke låneopptakene til voldsomme nivåer, men at inflasjonen vil skyte ytterligere fart som følge av denne skattegaven, som gir de med høyest inntekt de største skattelettelsene, sier Streeter, som påpeker at valutasvekkelsen gjør import dyrere.

– Banken er bestemt på å bringe inflasjonen under kontroll ved å dempe etterspørselen, mens politikerne er fokusert på å forsøke å øke etterspørselen og fremme sitt mål om økonomisk vekst, sier Susannah Streeter til Sky News.

Opposisjonspartiet Labours talsperson Rachel Reeves kritiserer Kwarteng for å «helle bensin på bålet» og bidra til økt ustabilitet i økonomien, og kaller politikken for uansvarlig.

Storbritannia er rammet av den høyeste inflasjonen på flere tiår, og nasjonen er på full fart mot resesjon.

– For å redde valutaen fra en stor katastrofe, er det nå sannsynlig at Bank of England øker renta med et helt prosentpoeng. Det er godt mulig at sentralbanken vil gjøre dette på en måte som ikke er gjort før, sier Aslam til Sky News.

Analytikeren sier at det nå er konflikt mellom regjeringen og sentralbanken i Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: