Menu
Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener president Donald Trumps plan sikrer Israels og palestinernes historiske krav. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Frp: Trump-planen en test på palestinernes fredsvilje

Donald Trumps plan for fred i Midtøsten er en test på om palestinerne ønsker fred, mener Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde.

Av NTB | 28.01.2020 21:45:29

Krig og konflikter: – Avtalen er faktisk en mulighet og seier for begge parter. Den er samtidig en test for hvorvidt palestinerne virkelig ønsker fred og ikke evigvarende kamp mot Israels eksistens, sier han til NTB.

Trumps forslag til avtale gir palestinerne på sikt en mulighet til å bygge en egen stat, mener Tybring-Gjedde, som kaller planen «et kompromiss som sikrer begge parters historiske krav».

I henhold til Trump-planen får Israel beholde bosetningene de har etablert i strid med folkeretten i de okkuperte områdene, og landet får også annektere Jordandalen på Vestbredden.

Palestinerne har ikke vært involvert i arbeidet med planen og aviser den helt.

– Interessant å registrere at de palestinske selvstyremyndighetene ikke engang tok seg bryet med å delta i diskusjonene mellom USA og Israel, mener Tybring-Gjedde.

Frps utenrikspolitiske talsmann mener FN, EU og Norges krav om israelsk tilbaketrekning er urealistisk, og han tar avstand fra det han betegner som «retorikk som ikke fører noe sted».

– Hvor er støtten til en annen løsning enn den som alle vet aldri vil bli en realitet? Hvor er FN? Hvor er EU-landenes ledere? Hvor er vår egen utenriksminister, spør Tybring-Gjedde.

(©NTB)

Flere nyheter: