reklame for Sheiken Bowling
Menu
Partileder Siv Jensen (t.h.) og nestleder Sylvi Listhaug i Frp etter sentralstyremøtet 15. desember. Jensen mener forslaget om obligatorisk testing på grensen er aktualisert med den nye virusvarianten i Storbritannia. Foto: Berit Roald / NTB

Frp og Ap fyrer opp krav om obligatorisk testing på grensen

Både Frp og Ap mener regjeringen nå må skynde seg og innføre obligatorisk testing på grensene for å hindre at den muterte virusvarianten kommer til Norge.

Av NTB | 20.12.2020 20:53:23

Fritid: Da forslaget ble behandlet i Stortinget 3. desember, var det bare Arbeiderpartiet som ga sin støtte til Frps forslag. Nå gjentar Frp-leder Siv Jensen behovet for et testregime for alle tilreisende.

Jensen mener den nye virusvarianten som er opptil 70 prosent mer smittsom enn det vanlige koronaviruset, har aktualisert forslaget.

– Allerede i august foreslo Fremskrittspartiet obligatorisk testing på grensen. Nå er det på tide at også helseminister Bent Høie innser at dette er et fornuftig virkemiddel for å begrense importsmitte til Norge, sier Jensen til NTB.

– Alle som kommer over grensa, bør testes når de kommer til Norge. Dette vil ikke bare redusere sannsynligheten for nye smittetilfeller i Norge, men vi vil også få en bedre oversikt over hvor smitten kommer fra, slik at vi kan jobbe mer målrettet med forebygging, sier Jensen.

– Nå bør regjeringen legge prestisjen til side. Med nyheten fra Storbritannia i kveld om et nytt mutert virus, er det en enda større gåte at høyreregjeringen nektet å innføre obligatorisk testing ved ankomst fra utlandet, sier Kjerkol til NTB.

– Nederland og Belgia har allerede stanset alle fly fra Storbritannia, men Bent Høie vil bare «vurdere strengere tiltak». Man kan saktens undres, fortsetter hun.

Kjerkol mener importsmitten vi har i Norge er unødvendig og for høy.

– Regjeringen bør snarest mulig legge prestisjen til side og både innføre obligatorisk testing og sørge for at det ikke gis unntak fra karantenereglene fra Storbritannia, sier Kjerkol.

En rekke europeiske land gjorde nettopp det søndag.

– Heldigvis så kommer ikke viruset svømmende over Nordsjøen. Det kommer med mennesker på reise. Jeg har tidligere tatt til orde for obligatorisk testing ved grensene. Det mener jeg fortsatt regjeringen burde få på plass. Verdens helseorganisasjon oppfordrer nå medlemsland til å styrke tiltakene, sier Johansen i et Facebook-innlegg søndag kveld.

Også Arbeiderpartiet har lenge krevd obligatorisk testing ved grensene. Helsepolitisk talsperson i Ap Ingvild Kjerkol sier til NTB at det også er behov for å stramme inn karantenebestemmelsene.

Også partikollega, byrådsleder Raymond Johansen i Oslo, er klar på at obligatorisk testing må på plass, i tillegg til at han mener regjeringen sterkt må vurdere å stenge grensene for reisende fra Storbritannia.

(©NTB)

Flere nyheter: