Menu
Frode Berg og hans advokat Brynjulf Risnes møtte pressen etter den lukkede høringen i Stortinget mandag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Frode Berg krever svar om E-tjenestens rolle

Frode Berg er kritisk til hemmeligholdet rundt Etterretningstjenesten rolle i saken hans. Han mener offentligheten fortjener å få svar.

Av NTB | 12.04.2021 11:49:25

Politikk: Den spionasjedømte nordmannen var i en lukket høring på Stortinget mandag, men har fortsatt ikke fått innsyn EOS-utvalgets rapport om saken.

Etter høringen fortalte Berg at han har forventninger om at offentligheten skal få innsyn etter hvert.

– Det var en åpenhet på en avgradert versjon som kan offentliggjøres etter hvert. Jeg håper vi sammen med Brynjulf Risnes (Bergs advokat) har klart å overbevise dem om behovet for det, sa han til pressen.

Det vakte oppsikt da Forsvarsdepartementet valgte å hemmeligstemple hele rapporten, trass i at EOS-utvalget selv ønsket mest mulig offentlighet om innholdet.

Berg har innrømmet at han jobbet for norsk etterretning, men hevder at han ikke innså rekkevidden av det han var med på og risikoen han tok gjennom sine kureroppdrag i Russland.

Advokat Risnes er overfor VG tydelig på at bildet av saken preges av den russiske versjonen.

– Veldig mye av den informasjonen som Frode og andre har, stammer fra russiske kilder. Selv om vi vil være kritisk til det og ikke bare vil videreformidle det russerne sier, er det en ekstra grunn til mer offentlighet, sa han etter møtet.

– Jeg er veldig lei meg for at dette har gått ut over Frode Berg, og at han har vært utsatt for de belastningene han har, sa han etter høringen.

Han forklarer at det ligger i etterretningens natur at det ikke er mer åpenhet rundt etterretningssaker, men vil ikke kommentere den spesifikke saken.

Den pensjonerte grenseinspektøren ble pågrepet av russisk sikkerhetspoliti i desember 2017 og dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han tilbrakte nesten to år i fengsel før han ble benådet i november 2019.

E-tjenestens sjef, viseadmiral Nils Andreas Stensønes, sier til VG at de vil tilby et eget møte med Berg, noe Berg selv bekrefter at han ønsker.

(©NTB)

Flere nyheter: