Menu
Lokale innbyggere får våpenopplæring utenfor Kyiv. Militære eksperter advarer utrente frivillige mot å melde seg til tjeneste og frykter at det kan resultere i tap av uskyldige liv og brudd på krigens lover. Foto: AP / NTB

Frivillige advares mot å kjempe i Ukraina

Mange nordmenn ønsker å kjempe i Ukraina, men manglende trening og kjennskap til språk og krigens lover kan gjøre det svært farlig, advarer militære eksperter.

Av NTB | 02.03.2022 15:28:14

Politikk: Opp mot 100 nordmenn har vist interesse for å bli frivillig soldat for Ukraina, opplyser landets ambassade i Oslo til Vårt Land.

Fredag i forrige uke ba president Volodymyr Zelenskyj europeere med kamperfaring om slutte seg til de ukrainske styrkene for å kjempe mot Russlands invasjon.

Militære eksperter advarer og mener at personer uten nødvendig erfaring og kunnskap om språk og kultur risikerer både eget og andres liv i en krigssone.

– Det handler ikke kun om man kan bruke et gevær, det handler også om å kunne inngå i enheter der man skal kommunisere og samarbeide med ukrainere under ganske vanskelige forhold, sier oberst Thomas Funch Pedersen ved Institutt for Militære operasjoner ved Forsvarsakademiet i Danmark.

– Dette er svært vanskelig dersom man ikke kan språket eller har trent sammen, sier han.

– Da tror jeg man må tenke seg grundig om. Jeg skjønner at de diskusjonene oppstår, men krig er dramatisk, sa han til TV 2.

Generaladvokat Sigrid Redse Johansen bekrefter at det ikke er straffbart å krige på vegne av en annen stat, men at det forutsetter at man slutter seg til regjeringsstyrker og bærer deres uniform.

– Har man ikke en profesjonell utdannelse som soldat og en oppdatert militær utdannelse, risikerer man også å havne i situasjoner der en manglende kjennskap til krigens lover bringer en på kant med konvensjonene, og der man risikerer å påføre andre uberettiget skade, sier han.

– Risikoen for sivile tap øker dersom man ikke vet hva man gjør, og man risikerer å sette både eget og andres liv i fare, sier Funch Pedersen.

Lederen i organisasjonen Danmarks Veteraner, Niels Hartvig Andersen, som selv har deltatt i en rekke utenlandsoperasjoner for det danske forsvaret, er kjent med at flere dansker har meldt seg til tjeneste i Ukraina.

– Dette kan endre livet ditt i løpet av brøkdelen av et sekund. Man kan bli drept eller såret, sier han.

– Dersom man reiser som privatperson og kommer hjem som såret, har man ikke tilgang til det apparatet som Forsvaret stiller til rådighet for sine sårede. Det endrer virkelig livet dersom man kommer hjem og mangler en arm eller et bein, sier Hartvig Andersen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ba i helgen nordmenn som går med planer om å kjempe på ukrainsk side om å tenke seg nøye om.

Thomas Funch Pedersen frykter at sivile uten militær trening vil havne i situasjoner der de ikke vet hvordan de skal opptre.

Hartvig Andersens råd er også at man bør tenke seg svært nøye om og aller helst diskutere det med soldater som har erfaring fra utenlandsoperasjoner.

Flere nyheter: