Menu
Det internasjonale friidrettsforbundet utestenger russiske og hviterussiske utøvere. Foto: Lise Åserud / NTB

Friidrett: Russland og Hviterussland utestenges internasjonalt

Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) utestenger russiske og hviterussiske utøvere fra kommende arrangementer.

Av NTB | 01.03.2022 16:51:24

Sport: Det opplyser forbundet i en pressemelding.

«Styret i Det internasjonale friidrettsforbundet har i dag blitt enig om å innføre sanksjoner mot medlemsforbundene i Russland og Hviterussland som en konsekvens av invasjonen av Ukraina», heter det i uttalelsen.

«Alle utøvere, støttepersonell og funksjonærer fra Russland og Hviterussland vil bli ekskludert fra alle konkurranser i overskuelig framtid, med umiddelbar virkning», heter det videre.

De utøverne som allerede er påmeldt til arrangementer vil få sine akkrediteringer trukket tilbake. Russlands friidrettsforbund har siden 2015 vært utestengt på grunn av dopingjuks, og russiske utøvere har siden da fått konkurrere som «uavhengige utøvere». Nå får de ikke lov til det heller.

Under styremøtet neste uke vil WA vurdere å utestenge Hviterusslands friidrettsforbund.

– Jeg har ropt mot praksisen med at politikere bruker idrettsutøvere og sport for å komme med politiske poeng når andre sektorer fortsetter med sin virksomhet, sier han og fortsetter:

– Dette er annerledes ettersom myndigheter, næringsliv og andre internasjonale organisasjoner har innført sanksjoner og tiltak mot Russland på tvers av alle sektorer. Idretten må stå opp og slutte seg til denne innsatsen for å avslutte krigen og gjenopprette freden.

Utøverkommisjonens ledere Renaud Lavillenie og Valerie Adams støtter avgjørelsen.

– Selv om vi forstår konsekvensene for de godkjente uavhengige utøverne fra Russland og Hviterussland, som i mange tilfeller ikke støtter sine lands beklagelige militæroperasjon i Ukraina, kan vi ikke overse budskapet vi ville sendt til våre venner i Ukraina om vi lot dem delta, sier Lavillenie i pressemeldingen.

Russland og Hviterussland har i henhold til reglene rett til å gi et tilsvar til avgjørelsen, og WA-styret skriver at det om nødvendig vil møtes på nytt for å diskutere saken videre.

WA-president Sebastian Coe sier at han vanligvis ikke liker at utøvere sanksjoneres på grunn av handlingene til deres lands myndigheter, men at mener at WA i denne situasjonen ikke kunne sitte stille.

Kommende begivenheter inkluderer innendørs-VM i Beograd 18.-20. mars og VM i amerikanske Oregon i juli. Allerede kommende helg er det lag-VM i kappgang i Muscat.

(©NTB)

Flere nyheter: