Menu
Velger står i kø for å avgi stemme i presidentvalget på Øst-Timor. To gamle frigjøringshelter, José Ramos-Horta og Francisco «Lu Olo» Guterres møttes tirsdag til andre valgrunde. Opptellingen ventes å ta tid, og resultatet er først ventet senere i uka. Foto: AP / NTB

Frigjøringshelter møttes til omkamp på Øst-Timor

José Ramos-Horta var favoritt foran tirsdagens presidentvalg på Øst-Timor, der han utfordret en annen frigjøringshelt, sittende president Francisco Guterres.

Av NTB | 19.04.2022 13:34:45

Politikk: José Ramos-Horta spilte en ledende rolle i frigjøringskampen som ledet til uavhengighet fra Indonesia, og i 1996 mottok han sammen med biskop Carlos Filipe Ximenes Belo Nobels fredspris for sitt arbeid for menneskerettigheter.

72-åringen vant første runde av presidentvalget i mars med 46,6 prosent av stemmene, foran sittende president Francisco «Lu Olo» Guterres som fikk 22,1 prosent. Tirsdag møttes de to til omkamp.

67 år gamle Guterres var også en sentral leder i geriljabevegelsen Fretilin og har vært president siden 2017.

Mens Guterres stilte til valg for Fretilin, som i dag er et politisk parti, stilte Ramos-Horta til valg for det sosialdemokratiske partiet Nasjonalkongressen for gjenreising av Øst-Timor (CNRT).

CNRT ledes av Fretilins tidligere leder og statsminister Xanana Gusmão, som støtter Ramos Hortas kandidatur.

Valglokalene stengte klokka 7 norsk tid tirsdag morgen, og valgfunksjonærer i grønne T-skjorter begynte da opptellingen.

Nærmere 860.000 av landets 1,3 millioner innbyggere er stemmeberettiget, og opptellingen ventes å ta flere dager. Både Ramos-Horta og Guterres har lovet å respektere utfallet.

Vinneren av tirsdagens valg bli innsatt 20. mai, som er 20-årsdagen for uavhengigheten fra Indonesia.

Ramos-Horta var statsminister fra 2006 til 2007, og han var deretter president fram til 2012. Han ble såret i et attentat i 2008.

Frontene mellom Fretilin og CNRT har de siste årene vært steile, og regjeringen har ikke maktet å få godkjent noe budsjett. Ramos-Horta og Guterres har i lengre tid anklaget hverandre for den fastlåste politiske situasjonen.

(©NTB)

Flere nyheter: