Menu
Mange har hjemmekontor og digital undervisning for å forhindre at smitten sprer seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Fremdeles mange kommuner uten påvist koronasmitte

131 av 356 kommuner i Norge har ennå ikke fått påvist koronasmitte.

Av NTB | 29.03.2020 11:47:09

Medisin og helse: Det skriver Dagbladet, som har samlet inn tall fra kommunene.

Ifølge deres oversikt er Viken fylke verstingen. Her har hele 48 av 51 kommuner fått påvist koronasmitte. I motsatt ende av tabellen finner vi Nordland fylke, som har fått påvist smitte kun i 18 av 44 kommuner.

Vefsn kommune i Nordland med sine 13.278 innbyggere, er den største kommunen som fremdeles ikke har fått påvist smitte.

For å få en idé på hvor store mørketallene er, har professor i epidemiologi Lars Johan Vatten ved NTNU skissert spredningen av viruset i landsbyen Vo, ved Venezia. Der ble hele befolkningen testet etter det første kjente italienske koronarelaterte dødsfallet. Da kom det fram at tre prosent av befolkningen i byen testet positive.

Skulle de samme tallene gjelde i Oslo ville 21.000 av byens 700.000 innbyggere være smittet, sammenlignet med de 989 bekreftede smittede nå på lørdag. Ifølge Vatten er det derfor vanskelig å vite om det faktisk er noe smitte i de kommunene uten registrerte tilfeller.

Han har imidlertid ingen tro på at er en hensikt ved å teste de med milde eller moderate symptomer, så lenge man ikke tester hele befolkningen.

– En stor del av smitten foregår blant smittede som ikke aner at de er smittet. De er kilden til de såkalte «mørketallene».

(©NTB)

Flere nyheter: