Menu
En rekke journalister og fotografer hadde møtt opp da fredsprisvinner Dmitrij Muratov landet på Oslo lufthavn onsdag ettermiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fredsprisvinnerne har ankommet Norge

Fredsprisvinnerne Dmitrij Muratov og Maria Ressa har ankommet Norge. De to landet på vip-delen på Oslo lufthavn onsdag ettermiddag.

Av NTB | 08.12.2021 13:54:56

Krig og konflikter: Muratov landet først og måtte koronatestes før han kunne gå videre. Et større pressekorps med fotografer og journalister ventet på ham.

Muratov sa at han ble forferdet da han så det tettpakkede programmet for Nobel-arrangementene.

– Forrige gang timeplanen min var delt opp i minutter og sekunder, var under førstegangstjenesten, sa han.

Han hyllet også sin medvinner, Maria Ressa.

– Folk i journalistmiljøet har kjent til Ressa lenge før hun fikk prisen. Avgjørelsen fra Nobelkomiteen var fabelaktig, sa han.

Muratov har med seg et eksemplar av Novaja Gazetas fra da fredsprisen ble kunngjort.

– Gjett hvem som er på forsiden? Det er et stort portrett av Maria Ressa, sa han.

Nobel-sirkuset sparkes i gang senere onsdag klokken 16. Da avdukes «fredsbenken», som er designet av Snøhetta, foran Nobels Fredssenter. Etter avdukingen er det innlegg fra blant andre Gro Harlem Brundtland.

Filippinenes president Rodrigo Duterte har uttalt at hun kan bli drept, og at han kan gjøre det selv. Det gjorde han attpåtil i et intervju med Ressa.

Hun har også blitt arrestert flere ganger, og i juni 2020 ble hun funnet skyldig i injurier mot en forretningsmann. Denne dommen brukes av filippinske myndigheter for å hindre henne fra å reise utenlands.

Fredag ble det imidlertid kjent at en ankedomstol på Filippinene åpnet for at hun kunne reise.

– Jeg har snakket med Ressas britiske advokat, og hun følte seg ganske trygg på at man får en positiv kjennelse også i den siste av tre domstoler, sa nobelkomiteens sekretær Olav Njølstad til NTB mandag.

Få dager etter at president Vladimir Putins pressetalsmann Dmitrij Peskov gratulerte redaktøren med fredsprisen, ga presidenten selv beskjed om at Muratov ikke ville bli skjermet.

De fleste uavhengige journalister i Russland er blitt stemplet som utenlandske agenter av myndighetene. Novaja Gazeta-redaktøren har foreløpig unngått å havne på denne lista.

Dersom det skjer, vil han og avisa møte absurde byråkratiske krav om revisjon av egen økonomi, risikere at kilder ikke lenger vil snakke med dem, og de må legge ut en advarsel om agentstatusen i alle innlegg i sosiale medier – fra journalistikk til bilder av kjæledyr.

Nobelinstituttet er i løpende kontakt med helsemyndighetene i Oslo.

Årets markering er likevel et stort steg opp fra 2020, da alle seremonier ble avlyst som følge av koronapandemien. Dermed skal også fjorårets fredspris deles ut denne uken. Den gikk til Verdens matvareprogram, og direktør David Beasley mottar prisen på vegne av organisasjonen.

Ressa driver nyhetstjenesten Rappler, og det var lenge usikkert om hun fikk komme til Norge for å motta prisen.

Muratov er sjefredaktør for den uavhengige avisen Novaja Gazeta, den eneste større, uavhengige, maktkritiske avisa i Russland. Også han er utsatt for stort press i hjemlandet.

På grunn av nye smitteverntiltak i Norge som følge av omikronvarianten, vil den tradisjonelle pressekonferansen med fredsprisvinnerne kun holdes digitalt. Det skjer torsdag. Trolig går selve prisseremonien fredag som planlagt.

(©NTB)

Flere nyheter: