reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Det er for tiden strenge tiltak mot korona i Danmark. Her blir alle setene til spillerne vasket før norske spillere kommer inn på Sydbank Arena under håndball-EM i Kolding. Foto: Vidar Ruud / NTB

Frederiksen vurderer skjerpede koronatiltak i Danmark

Statsminister Mette Frederiksen vurderer strengere koronatiltak som følge av rekordhøye smittetall i Danmark.

Av NTB | 05.12.2020 17:38:41

Politikk: Etter at det lørdag ble meldt om 2.115 nye tilfeller, skriver hun på Facebook at «vi overveier kraftig om det er behov for å skjerpe restriksjonene enda mer».

– Smitten er for høy. Altfor høy. Den økning vi har sett over flere dager, er bekymringsfull, og det er grunn til å ta det meget alvorlig, skriver hun.

Hun ber danskene nøye vurdere om de skal treffe færre mennesker slik at smittekjedene brytes, og håper det blir mulig å få bedre kontroll innen jul.

Vanligvis viser tallene fra Statens Serum Institut (SSI) tilfeller det siste døgnet, men på grunn av en teknisk feil hos SSI viser de nye tallene også en del tilfeller som skulle vært registrert fredag.

Det blir for tiden testet flere personer enn i vår, og dermed registreres også flere uten symptomer. Andelen som tester positivt, er nå 2,25 prosent. Siden tirsdag har andelen vært over 2 prosent.

Totalt har nesten 88.900 personer fått påvist korona i Danmark, og det er registrert 878 dødsfall. Lørdag ble det meldt om elleve nye koronarelaterte dødsfall.

Helseminister Magnus Heunicke skriver derfor at en så høy smitte kan gi begynnende press på sykehuskapasiteten.

Christian Wejse, som er spesiallege ved Aarhus Universitet, er bekymret og sier tallene er svært høye.

– Det er alvorlig selv om du tar seks timer fra i går med. Vi ser noen svært høye tall generelt denne uka, sier han.

– Uke 49 kommer nok over 10.000 smittede, og det er virkelig alvorlig. Vi har nå en dobling av tallene vi hadde i oktober, sier Wejse.

Lørdagens tall er det høyeste som er målt under pandemien, selv om det dekker mer enn 24 timer.

Fredag ble hovedstadsområdet København for første gang løftet opp i risikonivå fire av fem nivåer på covid-skalaen.

(©NTB)

Flere nyheter: