reklame for Utvik Autoservice
Menu
En kvinne handler munnbind ved et supermarked i Frankrike. Nå tror leger ved et sykehus i Paris at utbruddet i landet kan spores til nettopp et slikt supermarked. Foto: Daniel Cole/AP/NTB scanpix

Fransk sykehus fant koronavirus på smitteprøve fra romjula

Koronaviruset kan ha kommet til Frankrike før jul. To sykehus i Paris har oppdaget viruset på en lungebetennelse- og influensaprøve fra 27. desember.

Av NTB | 04.05.2020 13:47:37

Medisin og helse: Mistanken ved Avicenne- og Jean Verdier-sykehusene er at virusutbruddet i Frankrike kan spores til fiskeavdelingen på et supermarked i Paris, skriver dansk TV 2.

Den positive prøven stammer fra en mann som ikke hadde vært på reise, men hadde en kone som jobbet på et supermarked som ble besøkt av kinesiske turister – som det var mange av i Paris ved juletider.

27. desember hadde kinesiske myndigheter ennå ikke slått alarm om koronaviruset i Wuhan – det skjedde først 1. januar. Frankrike registrerte sitt første koronatilfelle 24. januar, og forskere ved Institut Pasteur i Paris mener de første tilfellene ikke kom fra Kina.

Registreringen i Frankrike 24. januar var ikke bare landets første koronatilfelle, men også det første påviste tilfellet i hele Europa, på et tidspunkt da et fåtall reisende fra Hubei-provinsen i Kina hadde testet positivt.

Imidlertid er disse stammene ikke funnet hos pasienter som ble testet etter de første importerte tilfellene, noe som ifølge forskerne tyder på at «karantenen som ble pålagt de første covid-19-tilfellene i Frankrike ser ut til å ha hindret lokal overføring».

– Fordi de tidligste stammene av SARS-CoV-2 ser ut til å være assosiert med Belgia, kan det hende at viruset spredte seg omtrent samtidig fra Belgia til både Italia og Frankrike, sier professor og leder for biologiske vitenskaper ved Texas A&M University, Benjamin Neuman, til SCMP.

Forskning viser også at lignende stammer er påvist i Algeria, noe som kan tyde på at reisende fra Frankrike tok med seg viruset til Afrika.

Pasteur-instituttets vurdering er gjort på bakgrunn av genetiske analyser. Disse viser at de fleste virusstammene i Frankrike har felles opphav og at denne virusgruppen ikke kom fra Kina eller Italia, skriver South China Morning Post.

Forskerne har samlet prøver fra over 90 andre pasienter fra hele landet og kommet fram til at viruset stammer fra én genetisk linje. Stammene som fulgte denne utviklingen har kun blitt påvist i Europa og Amerika.

(©NTB)

Flere nyheter: