Menu
Jacques Servier, som grunnla legemiddelselskapet Servier, fotografert da rettssaken ble innledet i 2013. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB

Fransk selskap skyldig i slankepille-dødsfall

Den franske legemiddelgiganten Servier er kjent skyldig i alvorlig svindel og uaktsomt drap etter at et legemiddel knyttes til hundrevis av dødsfall.

Av NTB | 29.03.2021 12:06:27

Kriminalitet og rettsvesen: Legemiddelet Mediator var utviklet til bruk mot diabetes og overvekt.

Mandag kom en domstol i Paris fram til at selskapet må ta ansvar for hundrevis av dødsfall knyttet til bruken av legemiddelet.

Serviers tidligere nestleder ble dømt til betinget fengsel i fire år, samtidig som selskapet fikk en bot på 2,7 millioner euro, tilsvarende 27 millioner kroner.

Det tok ti år fra de første bekymringsmeldingene kom, til legemiddelet ble trukket, og det kun etter at en bekymret lege gjorde undersøkelser. Det er mistanke om at legemiddelet har tilknytning til så mange som 2.000 dødsfall, ifølge en studie fra 2010.

En lege som vitnet i retten, sa at han slo alarm allerede i 1998, men at han den gang ble presset til å trekke uttalelsene sine. Legemiddelet ble trukket fra markedene i Sveits, Spania og Italia mellom 1994 og 1997 etter spørsmål fra de respektive landenes helsemyndigheter om bivirkninger.

Men Servier sier de ikke kjente til farene ved legemiddelet før i 2009. Forsvaret har videre argumentert med at selskapet aldri lot som det var slankepiller og har bedt om frifinnelse.

Domstolen mener selskapet prioriterte profitt over kundenes helse. Servier risikerer nå å måtte betale store summer i erstatning. I alt 6.500 mennesker omfattes av søksmålet, og til sammen ber de om rundt en milliard euro, tilsvarende drøyt 10,1 milliarder kroner.

Også Frankrikes legemiddeltilsyn er kjent skyldig i saken og ilegges en bot på 303.000 euro, tilsvarende drøyt 3 millioner kroner, for sin rolle.

Legemiddelet var i salg i 33 år og ble brukt av om lag 5 millioner mennesker før det i 2009 ble trukket fra markedet. Årsaken var frykt for at det kunne førte til alvorlige hjerteproblemer.

Saken er en av de største helseskandalene i Frankrike i nyere tid.

(©NTB)

Flere nyheter: