Menu
Journalist Frederic Leclerc-Imhoff på et bilde offentliggjort av TV-stasjonen BFM TV. Foto: AP / NTB

Fransk journalist drept på jobb i Ukraina

En fransk journalist ble drept da han dekket evakueringen fra Sievjerodonetsk i Øst-Ukraina. Fransk påtalemyndighet vil etterforske drapet.

Av NTB | 30.05.2022 20:00:53

Økonomi og næringsliv: – Frederic Leclerc-Imhoff var i Ukraina for å vise krigens virkelighet. Om bord på en humanitær buss med sivile som var tvunget til å flykte fra russiske bombeangrep, ble han påført dødelige skader, skriver Frankrikes president Emmanuel Macron på Twitter.

Leclerc-Imhoffs arbeidsgiver, den franske TV-kanalen BFMTV, bekrefter at journalisten ble drept mens han var på jobb i nærheten av Sievjerodonetsk. 32-åringen var på sin andre reportasjetur til Ukraina siden Russland invaderte 24. februar.

Guvernøren i Luhansk fylke, Serhij Hajdaj, sier at et pansret kjøretøy skulle plukke opp ti mennesker fra området da det ble beskutt. Den franske journalisten skal ha blitt truffet i nakken, ifølge uttalelsen som er lagt ut på Twitter og blant annet sitert av The Guardian.

Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna sier Leclerc-Imhoff ble drept i et russisk bombeangrep mot et humanitært oppdrag og at hendelsen må granskes.

Mandag kveld meldte BFMTV at den franske påtalemyndigheten for terrorsaker, Pnat, vil starte etterforskning av saken.

Pnat har siden krigen brøt ut, åpnet etterforskning av minst fem andre forbrytelser begått mot franske statsborgere i Ukraina.

Sievjerodonetsk er den største byen i Donbas-regionen som ukrainske styrker har greid å beholde kontroll over. Øyenvitner har ifølge The Guardian sagt at byen blir bombardert 200 ganger i timen idet de russiske styrkene forsøker å kutte forsyningslinjene til de ukrainske styrkene, samt omringe de gjenværende styrkene som forsøker å forsvare byen.

Hajdaj sier journalisten var på stedet for å lage en reportasje om evakueringen. Evakueringen skal ha blitt stanset etter at kjøretøyet ble beskutt.

Tidligere er det meldt at to personer ble drept og fem såret, alle sivile, i russiske granatangrep da russiske styrker rykket inn i utkanten av Sievjerodonetsk, der det mandag raste harde kamper.