reklame
Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron er ikke populær i Tyrkia eller Pakistan som følge av at han har forsvart retten til å vise fram Mohammed-karikaturer. Søndag møtte flere opp i Istanbul for å vise motstand mot den franske presidenten. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

Frankrikes ambassadør til Pakistan kalt inn på teppet

Pakistan har kalt Frankrikes ambassadør inn på teppet for å klage på president Emmanuel Macrons tilnærming til Mohammed-karikaturene.

Av NTB | 26.10.2020 10:53:11

Økonomi og næringsliv: – Frankrike vil ikke oppgi karikaturene våre, sa Macron i etterkant av drapet på den franske læreren Samuel Paty 16. oktober.

Drapet kobles til at Paty hadde vist fram Mohammed-karikaturene i undervisning.

Fredag ble karikaturene prosjektert på offentlig bygninger i Frankrike, noe som har vakt harme i Pakistan og muslimske land.

Tidligere denne måneden beskrev Macron islam som en religion i krise. Han har også varslet at han vil trappe opp kampen mot radikale og ekstreme muslimer.

Frankrikes ambassadør til Tyrkia ble i forrige uke kalt hjem som følge av at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan også har langet ut mot Macron.

– Hva kan du si om et statsoverhode som behandler millioner av medlemmer fra ulike trosretninger på denne måten? Først og fremst, få sjekket den mentale tilstanden, sa Erdogan i en TV-sendt tale lørdag 24. oktober.

Også Marokko har fordømt presidentens uttalelser. Det samme har palestinske Hamas, libanesiske Hizbollah og afghanske Taliban.

I et brev til den franske ambassadøren i Jordan, ba lederen for Ammans handelskammer, Khalil Haj Tawfeeq, Macron om å be om forlatelse til den muslimske verden.

En internasjonal boikott av franske varer er nå også i ferd med å bre om seg.

– I flere land i Midtøsten ser man nå oppfordringer til å boikotte franske varer, og til å demonstrere mot Frankrike, sa landets utenriksdepartement søndag i en uttalelse.

Utenriksdepartementet opplyste at franske diplomater i de aktuelle landene er blitt oppfordret til å gå i dialog med landets ledere i et forsøk på å motarbeide boikotten, samt forsikre seg om at sikkerheten til franske borgere blir ivaretatt.

Den franske arbeidsgiverorganisasjonen Medef har sagt at boikotten er dårlig nytt for franske bedrifter som allerede er hardt rammet av koronapandemien.

– Men det er ikke engang et spørsmål om å gå med på utpressingen, sa Medef-sjef Geoffroy Roux de Bezieux til kringkasteren RMC.

– Dette handler om å stille seg bak republikkens verdier, understreket han, og la til:

– Det finnes en tid der man må sette prinsipp høyere enn business.

– Han ble drept fordi islamister ønsker å ta fra oss framtiden vår, sa Emmanuel Macron på en minnestund for Paty.

– Macron bidrar til ytterligere polarisering og marginalisering, som uunngåelig vil føre til radikalisering, sa Pakistans statsminister Imran Khan søndag.

Det er ikke bare statsledere som reagerer på utspillene til Macron. I Tyrkia, Syria og Libya ble det i helgen avholdt demonstrasjoner der folk viste motstand mot den franske presidenten og Frankrike.

(©NTB)

Flere nyheter: