Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron og afrikanske ledere etter toppmøtet i Pau mandag. Foto: Alvaro Barrientos / AP / NTB scanpix

Frankrike vil trappe opp militæroperasjon i Afrika

Regjeringen i Frankrike og fem afrikanske land er enige om å trappe opp kampen mot væpnede islamister i Sahel-regionen.

Av NTB | 13.01.2020 21:54:44

Politikk: Den franske operasjonen ble diskutert på et toppmøte i den franske byen Pau mandag.

Macron varsler at han vil sende 220 ekstra soldater som skal inngå i den franske militæroperasjonen Barkhane. De skal trene og bistå lokale militære styrker som kjemper mot væpnede islamistgrupper.

Samtidig bekrefter militæret i USA at de vurderer å trekke ut en del av de amerikanske soldatene i Afrika.

Under et besøk i Brussel sa forsvarssjef Mark Milley at soldater kan bli flyttet til Stillehavet eller hjem til USA, men det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse.

Mens lederne for de fem afrikanske landene bekrefter at de støtter Frankrikes militære nærvær, har franskmennene møtt motstand i deler av befolkningen i Mali. I forrige uke protesterte flere hundre mennesker i Mali mot den tidligere kolonimaktens militæroperasjon.

Macron har forsøkt å presse de afrikanske lederne til å si om de franske soldatene egentlig er ønsket eller ikke.

Presidenten har minnet om at et betydelig antall franske soldater er blitt drept i Sahel-regionen. I forrige måned døde 13 soldater i en helikopterkollisjon i Mali. Dette var det franske militærets høyeste tapstall på nesten 40 år.

Samtidig som Frankrike varsler opptrapping i Sahel, er både Norge og andre europeiske land blitt oppfordret til å bidra.

– Norge har sammen med flere andre europeiske land mottatt en forespørsel fra franske og maliske myndigheter om å bidra til en ny flernasjonal styrke i Mali som heter Takuba, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til Aftenposten.

Regjeringen har foreløpig ikke tatt stilling til forespørselen. Et eventuelt bidrag til Takuba vil komme i tillegg til de norske soldatene som deltar i FNs operasjon i Mali.

Emmanuel Macron mener det er svært dårlige nyheter hvis USA skulle bestemme seg for å forlate Afrika.

– Jeg håper å overbevise president Trump om at kampen mot terrorisme foregår også i denne regionen, sa Macron etter mandagens toppmøte.

En kilde ved Macrons kontor sier at USA i Sahel bidrar med etterretning som det ikke er mulig å få fra andre aktører.

De amerikanske signalene om tilbaketrekking fra afrikanske land kommer etter at president Donald Trump nylig oppfordret Nato til å bidra mer i Midtøsten. Forsvarssjef Mark Milley sier imidlertid at USA ikke kommer til å trekke seg fullstendig ut av Afrika.

I tillegg til Macron og Malis president Ibrahim Boubacar Keïta deltok ledere fra Burkina Faso, Niger, Mauritania og Tsjad på toppmøtet i Pau.

Væpnede islamister har trappet opp sine angrep i Sahel, og i forrige uke ble nærmere 90 soldater drept i det verste jihadist-angrepet i Niger noensinne.

USA har i dag minst 9.000 soldater fordelt på et stort antall afrikanske land. Mange deltar i operasjoner rettet mot ytterliggående islamister, blant annet i Somalia. Andre har i oppgave å trene nasjonale afrikanske militære styrker.

(©NTB)

Flere nyheter: