reklame for Haugesund Hudpleieklinikk
Menu
Frankrikes statsminister Édouard Philippe presenterte regjeringens plan for å heve smitteverntiltakene. Arkivfoto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix

Frankrike planlegger forsiktig gjenåpning

Frankrike planlegger en gradvis gjenåpning av samfunnet fra 11. mai, men flere restriksjoner vil fortsatt gjelde, sier statsminister Édouard Philippe.

Av NTB | 28.04.2020 16:32:52

Utdanning: Gjenåpningen avhenger også av at tallet på nye smittetilfeller synker til under 3.000 per dag, sa Phillippe i nasjonalforsamlingen tirsdag der han la fram planene for gjenåpning av landet.

Det skal skje fra 11. mai. Da kan butikker og markeder åpne igjen. Men restauranter og barer må fortsatt holde stengt. Statsminister Philippe anbefaler videre at så mange som mulig fortsetter med hjemmekontor også etter 11. mai.

Det vil ikke være lov med ansamlinger på flere enn ti personer, det gjelder både privat og offentlig. Og det vil være påbudt å bruke munnbind når man tar metro, busser og annen kollektivtransport.

Statsminister Phillippe sier påbudet om å holde seg hjemme har bidratt til å bremse spredningen og redde tusenvis av liv.

– Men nå trenger økonomien å gjenåpnes, dog gradvis og forsiktig. Vi må lære oss å leve med viruset, sa han.

Skoler skal gjenåpnes gradvis, først barnehager og de laveste klassetrinnene. Eldre elever kan vende tilbake en uke senere, men da med påbud om å bruke munnbind.

Frankrike er et av landene som er hardest rammet av covid-19-pandemien, med over 23.000 dødsfall. For å begrense spredningen av viruset er det innført strenge restriksjoner på folks bevegelser. Det er kun lov til å forlate hjemmet for å handle mat, lufte hunder eller hjelpe andre. Det er også begrensninger på hvor lenge og hvor man kan gå eller løpe en tur.

(©NTB)

Flere nyheter: