reklame
Menu
De enorme brannene i Brasil fortærer enorme mengder skog. Frankrike nekter nå å implementere EUs handelsavtale med Mercosur, til de søramerikanske landene innfører strengere klima- og miljøtiltak. Foto: Andre Penner / AP / NTB

Frankrike krever bedre miljøtiltak i EUs Mercosur-avtale

EU kan ikke signere Mercosur-avtalen før strengere klima- og miljøregler er på plass, mener Frankrikes regjering.

Av NTB | 18.09.2020 16:23:01

Vær: Handelsavtalen mellom EU og Mercosur-landene Brasil, Argentina, Paraguay og Uruguay ble vedtatt i juni i fjor. Trer den i kraft, vil den skape den største frihandelssonen i verden.

Men europeiske ledere har så langt nektet å implementere avtalen, blant annet som følge av økningen i avskoging og voldsomme skogbranner i regnskogen Amazonas i Brasil.

– Avtaleutkastet har ingen provisjoner for å kunne disiplinere oppførselen til Mercosur-landene i kampen mot avskoging, sier franske myndigheter i en uttalelse.

– Dette er en enorm svakhet i avtalen, og en av hovedgrunnene til at Frankrike er motstander av avtaleutkastet slik det står nå.

Frankrike er ikke alene om å være kritisk til avtalen. Også Tysklands statsminister Angela Merkel har uttalt at hun har «store betenkninger» om avtalen med tanke på den enorme avskogingen som nå foregår i Brasil.

Merkels uttalelse kom etter at Brasils nasjonale romforskningsinstitutt nylig advarte om at avskogingen i år har økt med 35 prosent sammenlignet med 2019.

Årsaken er en forsinkelse i avtaleteksten, opplyste pressekontakt i Nærings- og fiskeridepartementet, Hanne Steensnæs, i mai i år.

– Dermed er det heller ikke klart når avtalen kan legges fram for Stortinget for samtykke til ratifikasjon, sa hun.

Nå krever Greenpeace at Norge også krever bedre klimatiltak fra Mercosur.

– Det er oppløftende å se at stadig flere EU-land tar til fornuften. Nå må også Norge stoppe handelsavtalen med Mercosur-landene inntil avskogingen er under kontroll, og landene lever opp til forpliktelsene i avtalen som gjelder klima, miljø og urfolk, skriver leder i Greenpeace Norge, Frode Pleym, til NTB.

– Både Amazonas og Pantanal raseres i et vanvittig tempo, og folk som lever i og av disse uerstattelige områdene, utsettes for vold og drap fra inntrengere på profittjakt. Dette kan ikke norske politikere akseptere, legger han til.

Franske myndigheter sier de europeiske landene må bli enige om hvordan de skal sikre at Mercosur-landene overholder forpliktelsene i Parisavtalen. De understreker at økt utenrikshandel heller ikke må bidra til avskogingen.

Norge inngikk gjennom Efta-samarbeidet også en handelsavtale med Mercosur, den største avtalen Efta så langt har forhandlet. Men heller ikke denne avtalen er implementert.

(©NTB)

Flere nyheter: