Menu
Barn ved teltene i den overfylte og voldsherjede al-Hol-leiren i Syria. Tirsdag hentet Frankrike franske 35 barn med 16 mødre fra leiren. Foto: Baderkhan Ahmad / AP / NTB

Frankrike henter barn og kvinner fra Syria

Frankrike har hentet 35 barn og 16 kvinner fra to interneringsleirer i Nord-Syria, opplyser det franske utenriksdepartementet.

Av NTB | 05.07.2022 11:16:25

Krig og konflikter: Barna og kvinnene har sittet i de kurdiskkontrollerte al-Roj- og al-Hol-leirene i det nordøstlige Syria siden IS ble beseiret på slagmarken.

– Frankrike har i dag gjennomført repatriering av 35 franske mindreårige som var i leirene i det nordøstlige Syria, Operasjonen inkluderer også mødrene deres fra de samme leirene, heter det i en pressemelding fra fransk UD.

Barna blir tatt hånd om av barnevernet, mens mødrene risikerer å bli stilt for retten, heter det også.

Menneskerettighetsgrupper har lenge bedt franske myndigheter hente hjem 200 barn som ble brakt til IS-territorium av foreldrene eller ble født der under krigen, og som befinner seg i leirer der underernæring og sykdom herjer.

Titusener av mistenkte IS-krigere sitter i interneringsleirer i området, mens pårørende kvinner og barn fra rundt 60 land sitter i separate leirer.

Flere norske kvinner med barn sitter fortsatt i al-Roj- og al-Hol-leirene i Syria. Hjelpeorganisasjoner melder om begredelige forhold i leirene som preges av elendig materiell standard, vold og press fra IS-tilhengere.

En av de største og mest overbefolkede leirene er al-Hol, der to barn ifølge en rapport fra Redd Barna dør hver uke i gjennomsnitt.

Frankrike hevder at de må ta hensyn til landets sikkerhet etter å ha blitt utsatt for en rekke islamistiske terrorangrep, inkludert angrepet i Paris i 2015 der 130 mennesker ble drept.

Franske myndigheter mener at barnas foreldre er en sikkerhetsrisiko, og at de må stilles for retten i Syria. Før tirsdagens repatriering har Frankrike hentet hjem 126 barn siden 2016.

For to uker siden hentet Belgia hjem 16 barn og seks mødre som er belgiske statsborgere.

Vestlige myndigheter har vært motvillige til å hente hjem kvinner og barn, trass i at kurdiske selvstyremyndigheter trygler dem om det fordi de ikke har kapasitet til å ta seg ordentlig av dem eller stille foreldrene for retten.

I rapporten går det fram at barna som vokser opp i den overfylte al-Hol-leiren, blir vitne til vold og drap og er selv redd for å dø. Barn utgjør nesten halvparten av innbyggerne i al-Hol, der IS fortsatt har streng kustus og volden florerer.

(©NTB)

Flere nyheter: