Menu
Frankrikes president Emmanuel Macron sier verdens rike land må jobbe hardere og raskere for å sikre vaksiner til fattige land. Foto: François Mori / AP / NTB

Frankrike dobler antall vaksinedoser til fattige land

Frankrike dobler antall vaksiner landet sender til fattige land til 120 millioner, lovet president Emmanuel Macron lørdag.

Av NTB | 26.09.2021 00:37:37

Politikk: Løftet ble presentert i en video vist på konserten Global Citizen i Paris.

– Det er urettferdig at vaksinen kommer til andre kontinent så sent. Vi må jobbe hardere og raskere. Frankrike lover å doble antall doser vi gir. Vi vil gå fra 60 millioner til 120 millioner doser, sa Macron.

Arrangementet Global Citizen Live skal øke bevisstheten rundt de store truslene som spesielt rammer fattige, som klimaendringer, uteblitt vaksinering – og sult.

Konserter arrangeres både i New York, Paris, Lagos, Rio de Janeiro, Sydney og Mumbai – og sendes live. Arrangementet skal samle inn penger, men også være en pådriver og påvirker i forkant av G20-møtet neste måned og klimamøtet COP26 i november.

Onsdag kunngjorde USA at landet kommer til å doble sine vaksinedonasjoner, noe som bringer landets totale bidrag opp i 1,1 milliard vaksinedoser.

President Joe Biden beskrev pandemien som en krise som trenger en koordinert innsats og sa at høyinntektsland må leverer i samsvar med sine ambisjoner.

EU har forpliktet seg til å levere 500 millioner doser, mens Kinas president Xi Jinping tirsdag fortalte FN at landet vil gi to milliarder doser innen slutten av året.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus har gjentatte ganger fordømt den massive skjevfordelingen av vaksiner mellom rike og fattige land.

– Jeg kan ikke være stille når selskaper og land som kontrollerer den globale vaksinedistribusjonen, tenker at verdens fattige kommer til å være fornøyd med det som er til overs, sa han tidligere denne måneden.

(©NTB)

Flere nyheter: