Menu
Maren Mjelde feirer med Guro Bergsvand etter at Norge vant 2-1 over Polen i VM-kvalifiseringskampen på Ullevaal. De to kom begge inn som innbyttere og bidro til å hale i land seieren. Foto: Annika Byrde / NTB

Fotballkvinnene nær VM etter 2-1 over Polen – måtte slite tross kjempestart

Norges fotballkvinner rundspilte Polen i en halv omgang og ledet med to mål, men mistet kontrollen og fikk det tøft på veien mot 2-1-seier.

Av NTB | 12.04.2022 21:19:31

Sport: I det 86. minutt jublet Polen for 2-2, men Ewa Pajors scoring ble annullert fordi Nikola Karczewska sto i offside og dekket keeper. Poengtap ville gjort veien mot VM brattere for de norske. I stedet ser den nå veldig grei ut.

Guro Reitens tidlige hjørnespark ble stusset i eget mål av Gabriela Grzywinska, mens Caroline Graham Hansen doblet ledelsen etter et kvarter. Da så det ut som alt var avgjort, men kampen endret karakter etter at Polens største stjerne Pajor ble byttet inn.

Wolfsburg-spissen er nylig tilbake etter kneskade og ennå ikke klar for å starte, men hun skapte trøbbel umiddelbart da hun kom inn i det 53. minutt. Ett minutt senere ble hun spilt gjennom. Cecilie Fiskerstrand felte henne utenfor 16-meteren og var heldig som ikke ble utvist. Dommeren vinket spillet videre.

– Det så ganske rødt ut. Det var heldig for oss at dommeren så det annerledes, sa Caroline Graham Hansen.

– Egentlig synes jeg vi skal ha VAR i kvinnefotballen også, men i dag hadde det kanskje vært en ulempe for oss, sa Martin Sjögren.

Norge levde farlig, og spillerne samlet seg i ring for å diskutere mens en polsk spiller fikk behandling.

– Vi var litt shaky, og vi pratet om å puste litt, samle oss og gå på igjen. Vi hadde sjanser nok til å drepe kampen tidlig, men sitter igjen med en litt dårlig følelse fordi vi mistet styringen, sa Graham Hansen.

Landslagskaptein Maren Mjelde ble byttet inn til sin første landskamp på 533 dager og bidro til roen de norske spillerne trengte.

Polens keeper Karolina Klabis leverte noen fenomenale redninger både tidlig i kampen og da Norge jaget et 3-1-mål, særlig på Ada Hegerbergs volley fra kloss hold i det 74. minutt og da Hegerberg ble spilt gjennom i det 82. minutt.

– Det er klart jeg skal avgjøre med minst et tredje mål. Vi vinner, og det er det viktigste, men vi satte oss selv i litt for mye trøbbel, sa Hegerberg til NRK.

Med seieren er Norge veldig nær plass i neste års VM. Ett poeng i Belgia 2. september vil løse VM-billett. Om vi regner inn at det blir seier mot Albania fire dager senere, kan Norge tape med tre mål i Belgia og likevel være sikker på gruppeseier.

I det 5. minutt fant hennes hjørnespark hodet til Hegerberg, som knuste to polske spillere i luftduell og nikket mot hjørnet. Klabis avverget med et tigersprang. Maria Thorisdottir burde ha satt inn returen, men ble hardt presset og traff for dårlig.

Halvannet minutt senere prøvde Reiten seg med et skudd fra distanse. Ballen sneiet en motspiller og fikk retning mot krysset, men Klabis slo til corner.

På det hjørnesparket var det ingen bønn. Reitens serve gikk mot nærmeste stolpe. Presset av Ingrid Syrstad Engen stusset midtbanespiller Grzywinska ballen i eget mål, utakbart for keeper.

– Vi vet vi er gode på corner. I dag var det en av dem som satte den inn, men mål er mål, sa Reiten etter sin sjuende assist i kvalifiseringen.

Klabis sto for en ny flott redning på Hegerbergs avslutning før det ble 2-0 etter et drøyt kvarter. Karina Sævik spilte fram Graham Hansen, som lurte bort venstreback Zofia Buszewska med en skuddfinte og skjøt i mål.

Lisa Naalsund kom inn i laget som balansespiller på midtbanen og gjorde en god jobb i den rollen. Det var hun som blokkerte da Grzywinska i det 28. minutt kom til Polens beste mulighet i den første omgangen med skudd fra god posisjon i feltet.

Spissen Karczewska, som torsdag scoret seks mål mot Armenia, skapte også litt trøbbel med en tunnel på Thorisdottir ved dødlinja og et farlig innlegg som ingen polsk spiller nådde i målgården.

I den andre omgangen var det en jevnbyrdig dyst på Ulevaal-gresset, der Polen fikk utnytte sin kontringsstyrke. Det var ikke nok til å holde liv i egne VM-sjanser eller stikke kjepper i hjulene for Norges ferd mot sluttspillet.

Fem minutter senere ble det likevel redusering på en ny polsk kontring med Pajor i sentrum. De norske returløpene var slappe, og Pajor kunne servere en helt fri Karczewska, som satte inn sitt sjuende landslagsmål på seks dager.

Venstrefoten til Guro Reiten hjalp Norge å feste grepet helt fra start. Den sto bak tre sjanser de første åtte minuttene, og tredje gang ble det mål.

Det hadde vært fullstendig enveiskjøring, men kunne ikke fortsette i samme turbofart. Polen spilte seg inn i Ullevaal-oppgjøret etter hvert og kom til noen halvsjanser.

(©NTB)