Menu
Manchester United, her ved Mason Greenwood, er en av klubbene som er aktuelle for en lukket superliga med mange av Europas største klubber. Foto: Martin Rickett, Pool via AP / NTB

Fotballens superligaplaner slaktes – storklubber trues med eksklusjon

Dagen før Uefa skal vedta omfattende endringer i mesterligaen er planene om en europeisk utbryterliga aktualisert. Fotballmyndighetene reagerer kraftig.

Av NTB | 18.04.2021 23:34:07

Sport: Ifølge flere medier har 12 store klubber fra topp-5-ligaer sluttet seg til superligaplanene. Det gjelder Manchester United, Manchester City, Arsenal, Liverpool, Tottenham og Chelsea fra England, Barcelona, Real Madrid og Atlético Madrid fra Spania, Juventus, Milan og Inter fra Italia.

Alle disse klubbene er medlemmer av Den europeiske klubbforeningen (ECA), som organiserer 246 av europas ledende klubber. ECA sa i en uttalelse søndag kveld at man fortsatt ønsker å samarbeide med Uefa om europeiske turneringer og at foreningen er sterkt mot en lukket utbryterliga.

Bayern München og Paris Saint-Germain har i likhet med alle andre tyske og franske klubber sagt nei til deltakelse. Det er planlagt en liga med 20 klubber, hvorav 15 eller 16 skal være permanente medlemmer.

Både kjente fotballprofiler, supportergrupper og politikere reagerer kraftig på planene. Den engelske supporterunionen (FSA) sier i en uttalelse at den vil bekjempe superligaplanene.

Sterkest er likevel reaksjonene fra fotballmyndighetene. Klubbene som blir med trues med utelukkelse fra nasjonale ligaer og internasjonale turneringer dersom de slutter seg til en utbryterliga.

– Om dette skulle skje, vil vi gjenta at vi sammen med Fifa og alle dets medlemsforbund vil stå sammen for å stoppe dette kyniske prosjektet, som er basert på noen få klubbers egeninteresse i en tid hvor samfunnet mer enn noen gang trenger solidaritet, står det.

– Vi vil vurdere alle tilgjengelige tiltak, både juridiske og sportslige, for å hindre at dette skjer. Fotball er basert på åpne konkurranser grunnet i sportslige meritter, og det kan ikke være annerledes.

Det gjøres igjen klart at klubber som velger å bryte ut blir rammet av harde konsekvenser.

– Vi takker klubbene i andre land, særlig de franske og tyske klubbene, som har nektet å slutte seg til dette prosjektet. Vi ber alle fotballelskere, tilhengere og politikere til å slutte seg til vår kamp mot et slikt prosjekt dersom det skulle vise seg å bli offentliggjort.

Trusselen om en utbryterliga har dukket opp med jevne mellomrom, og er ofte brukt som brekkstang fra de store klubbene for å oppnå flere av sine krav og ønsker når det gjelder avviklingen av de store turneringene, som mesterligaen.

Klubbene som nå sysler med planer om å bryte ut skal imidlertid være misfornøyd med kontroll over og fordeling av TV- og markedsrettighetsavtaler, og de skal være forespeilet betydelig høyere inntekter fra deltakelse i den nye superligaen.

Ingen av klubbene som rapporteres å ha forpliktet seg til utbryterligaen har villet kommentere opplysningene søndag.

I en pressemelding fra Det europeiske fotballforbundet melder Englands fotballforbund og Premier League, Spanias fotballforbund og La Liga, Italias fotballforbund og Serie A at de har funnet ut at engelske, spanske og italienske klubber planlegger å offentliggjøre dannelsen av en lukket superliga.

– Som tidligere meldt av Fifa og de seks kontinentale forbundene, vil klubbene det gjelder bli bannlyst fra alle andre turneringer, både nasjonale, kontinentale eller globale, og deres spillere kan nektes å spille for sine landslag, står det.

Uefa mente å ha avverget utbryterplaner med de omfattende endringer i mesterligaen som skal vedtas på et styremøte mandag. De får virkning fra 2024. ECA var tilsynelatende fornøyd med endringene der antall deltakere utvides til 36 og hvert lag spiller ti gruppekamper i stedet for bare seks.

(©NTB)

Flere nyheter: