Menu
Tobias Foss er verdensmester i temposykling. Foto: Rick Rycroft/ AP Photo / NTB.

Foss vant VM-gull i temposykling: – Føles ut som jeg drømmer

Tobias Foss overrasket alle under temporittet i sykkel-VM da han var raskest av samtlige i gatene i Wollongong, Australia. 25-åringen sikret VM-gullet.

Av NTB | 16.09.2022 09:30:56

Sport: Foss kunne knapt tro sine egne øyne da en etter en syklet inn til svakere tider og mulighetene for et historisk VM-gull åpnet seg.

– Det føles ut som jeg drømmer. Jeg kan ikke tro det. Det er helt uvirkelig. Beina mine var veldig gode i dag, men dette er mer enn jeg kunne drømme om. Jeg følte at jeg fikk ut alt i dag, og jeg gjorde mitt beste, sa Foss i et intervju vist på TV 2 og fortsatte:

– Løypa passet meg bra, ja. Det var ingen steder man kunne hvile, og man måtte tråkke på gjennom svingene. Jeg hadde veldig bra coaching og det var et veldig bra gjennomført løp.

Nordmannen endte til slutt 2,95 sekunder foran sveitsiske Stefan Küng og 9,16 foran Remco Evenepoel, som tok sølvet og bronsen.

– Dette er en merkedag for norsk sykkel, kommenterte Christian Paasche på TV 2.

Etter å ha klatret på toppen av podiet, fått høre nasjonalsangen og tatt på seg regnbuetrøya for første gang, gjorde Foss en liten oppsummering med rettighetshaveren:

– Jeg vet ikke hva som skjer. Kan noen vekke meg? Jeg visste at jeg gjorde en veldig bra tempo, men at det skulle bli gull, hadde jeg ikke trodd. Det er helt kokko. Det føles ut som en drøm, det føles ut som du er passasjer i en buss som bare kjører, sa Foss.

Før det historiske VM-gullet var Norges beste resultat på herresiden Andreas Leknessunds 13.-plass fra 2020. Solrunn Flatås hadde Norges beste resultat uansett kjønn, fra da hun ble nummer fire i 2000.

25-åringen er den sjuende norske landeveis-verdensmesteren på sykkel. Ved siden av seniorgullene til Monica Valvik og Thor Hushovd, har Kurt Asle Arvesen (U23 landevei 1997), Oskar Svendsen (tempo junior 2012), Sven Erik Bystrøm (U23 landevei 2014) og Kristoffer Halvorsen (U23 landevei 2016) vunnet VM. Hushovd ble også tempoverdensmester som U23-rytter i 1998.

Foss hadde et uttalt mål før VM-rittet om at han ønsket å bli topp-fem, men at en topp-ti-plassering også var godkjent.

– Hvis jeg hadde blitt topp-ti i dag, hadde jeg blitt veldig fornøyd. Å kunne bære VM-trøya vil bli veldig spesielt og jeg skal prøve å nyte det så mye som mulig, sa Foss etter å ha sikret gullet.

– Vi hadde tårer i øynene da han kjørte over målstreken, fordi vi synes han kjørte så bra. Det gnistet av den tempoen. Det har nok ikke sunket inn helt enda. Det er helt ikonisk. Norsk idrettshistorie, sa Arvesen til TV 2.

Hjemme i sofaen på Vingrom var det en veldig stolt far og søster som satt og så Tobias ta VM-gull på TV-skjermen.

– Det var ikke noe man forventet, men jeg sendte melding til han i går og sa jeg hadde troen. Jeg håpet på topp-fem. Gullmedalje tenkte jeg ikke på, sa pappa Alf Magne Foss.

Foss er første nordmann noensinne som har tatt medalje på tempoen siden rittet for herrer kom på programmet i 1994.

Sportssjef Kurt Asle Arvesen uttalte til rettighetshaveren før VM-starten at han ikke hadde noe tro på en topp-fem-plassering for Foss, men ble positivt overrasket da han så nordmannen ute i løypa.

(©NTB)