powergym
Menu
pass

Forvirring rundt pass

Et misvisende medieoppslag om passregler endte i en strøm av folk til passkontoret i Haugesund. Politiet presiserer at reiser mellom de nordiske landene anbefales pass, men ID-kort fungerer også fint.

Av admin | 30.06.2016 11:30:13

– Etter presseoppslag har det blitt usikkerhet rundt hvorvidt avtalen om passfrihet er gjeldende i Norden. Politidirektoratet presiserer at avtalen er som før, men at det er viktig at de som har pass tar dette med seg på reise innenfor de nordiske landene. Har en ikke gyldig pass må en ta med ID-kort, som førerkort eller bankkort, med bilde og fødselsnummer, forklarer politistasjonssjef ved Haugesund politistasjon, Edgar Mannes i en pressemelding.

Barn som skal reise til nordiske land trenger ikke egen legitimasjon så lenge de reiser med sammen med foresatte som kan fremvise gyldig legitimasjon. For barn som deltar på gruppereise sammen med f. eks idrettslag eller skoleklasser er det tilstrekkelig at reiseleder går god for barna før de går om bord. Det er likevel til god hjelp om de barn som har pass eller annen gyldig legitimasjon tar dette med, da det vil forenkle kontrollarbeidet.

For selve grensepasseringen er ikke pass nødvendig i Norden, men de reisende kan bli nektet ombordstigning på fly eller båt i dagens situasjon.

Dersom du skal reise på ferjer mellom de nordiske landene må du ha med gyldig legitimasjon. Dette skyldes innføringen av midlertidig grensekontroll internt i Danmark, Norge og Sverige.