Menu
Brannvesenet la mandag kveld ut lenser for å stanse det store oljeflaket som drev i Håøysundet i Alver kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB

Fortsatt uvisst på hvor oljelekkasjen utenfor Bergen stammer fra

Brannmannskapene har kontroll på oljeflaket som mandag ble oppdaget ved Håøysundet i Alver kommune. Men hvor det kommer fra er fortsatt en gåte.

Av NTB | 08.03.2022 07:59:47

Ulykker og naturkatastrofer: I løpet av nattetimene har brannmannskapene holdt vakt og passet på lensene som er lagt ut ved flaket.

Oljelekkasjen et omfang på 1.000×200 meter, men om flaket har minket i løpet av natten får man ikke skikkelig oversikt over før dagslyset kommer.

– Det går litt i oppløsning. Det fordamper jo litt, det er jo det som skjer, sier vaktkommandør Tore Fanebust på 110-sentralen Vest til NTB tirsdag morgen.

Hva slags stoff det er snakk om, eller hvor det kommer fra, er fortsatt ikke kjent.

– Det ser ut som det er en kombinasjon av litt diesel og andre ting. Vi har sendt inn prøver, så får vi se hva slags svar som kommer tilbake, sier vaktkommandøren.

– Vi har noen teorier, sier Fanebust om hvordan oljen har kommet i sjøen.

– Politiet jobber med det. Det har vært noen båter som har gått i området, som vi sjekker opp, fortsetter vaktkommandøren.

Han sier flaket etter hvert vil forsvinne av seg selv.

– Det vil fordampe. Naturen ordner også litt opp med å bryte det ned, også vil lensene gjøre en del av jobben.

Kystverket opplyser at skadebegrensingen som brannvesenet gjør, er viktig for å beskytte natur og dyreliv i området.

– Dette håndteres godt lokalt, men Kystverket står klar til å bistå med rådgiving og eventuelt utstyr, sier vaktleder Silje Berger i Miljøberedskap i Kystverket til NTB.

Oppdrettsselskapet Lerøy har anlegg i Radfjorden, rundt en kilometer nord for både Kvernafjorden og Håøysundet hvor oljeflaket er lokalisert. Samfunnskontakt Krister Hoaas forteller til Bergensavisen at de har folk i beredskap i tilfelle flaket styrer mot dem.

– Per nå er det ikke noe som tyder på at oljeflaket vil treffe anlegget, men vi følger med. Nødetatene oppdaterer oss underveis, sier Hoaas.

Oljeflaket ble oppdaget mandag ettermiddag, men hvor det kommer fra har man ikke funnet ut av enda.

Tirsdag vil brannmannskapene fortsette å holde vakt og sikre at ikke de mest sårbare områdene kommer i kontakt med oljen.

(©NTB)

Flere nyheter: