reklame for Sheiken Bowling
Menu
Foto: Lise Åserud / NTB

Fortsatt kritisk for Nordlo-kunder etter dataangrepet

Dataselskapet Nordlo har fortsatt ikke greid å gjenopprette data som ble kryptert i et dataangrep for over to uker siden. Flere av kundene kan være påført enorme økonomiske tap.

Av Egil M Solberg | 08.05.2021 10:19:28

Hacking: Dataangrepet viser hvor sårbare samfunnet er når vi er blitt så avhengige av datasystemer.

Databedriften skriver på sine nettsider at de leverer IT- og skytjenester for digital harmoni og at «du kan stole på oss».

Sannheten er nok heller at det ikke finnes noen garantier lenger og alle kan bli rammet av dataangrep, også IT-leverandørene.

Flere av hundene hos Nordlo har den senere tiden uttalt seg til Haugesunds avis om krisen situasjonen har medført. Tapene dette medfører er det foreløpig ikke oversikt over, men at de er betydelige kan det ikke være noen tvil om.

Når de samme virksomhetene det siste året også har hatt store utfordringer med nedstenging under pandemien, kan hackingen i verste fall bli slutten for noen av virksomhetene.

Data pandemi

Flere selskap har de siste årene utviklet dataangrep til en tjeneste. Du kan kjøpe slike tjenester for å ødelegge for konkurrenter eller andre du ønsker å skade.

Metodene de bruker er svært sofistikerte og selv den beste kan bli rammet. Det er blant annet avdekket ansatte som iverksetter angrep mot egen arbeidsgiver.

I 2017 ble to menn dømt til 11 måneders fengsel i Nedre Romerike tingrett. De to IT-konsulentene ble dømt for å ha rettet et angrep mot egen arbeidsgiver. Skadevaren kjøpte de på internett.

I fjor omtalte Europol løsepengevirus som en epidemi og den største digitale trusselen vi har.

Dataangrepene og skadevarene selges på det mørke nettet. Det mørke nettet er en samling av flere tusen nettsider som sikrer brukernes anonymitet.

På det mørke nettet selges en rekke ulovlige varer og tjenester, blant annet narkotika, våpen, barnepornografi og skadevare til bruk for dataangrepene.

– Det finnes også salg av løsepengevirus og lignende på det vanlige nettet. Dette er som regel ren svindel. Teorien er at folk ikke anmelder svindleren når de selv har gjort noe ulovlig. Det de kjøper er verdiløst, opplyser NTNU-studenten Yara Bayoumy til Aftenposten.

Flere nyheter: