reklame for Sheiken Bowling
Menu

Fortsatt høye strømpriser

Næringslivet må fortsatt tåle en stor belasting med høye strømpriser. Vinter i Europa gjør at strømprisene i Sør-Norge holder seg på et høyt nivå.

Av Egil M Solberg | 27.11.2022 18:34:05

Strømpriser: Snittprisen mandag vil ligge på 189 øre. Minsteprisen natt til mandag vil være på 116 øre, mens prisen gjennom dagen vil ligge på opp mot 243 øre.

Dette fremkommer av kraftbørsen Nord Pool. Euronext med base i Amsterdam i Nederland eier kraftbørsen som styrer strømprisen i Sør-Norge.

Norske myndigheter har gitt fra seg muligheten til regulere strømprisene her i landet. Det er EU-byrået ACER med base i Ljubljana i Slovenia som nå overvåker og setter reglene.

Utjevning av kraftpriser mellom Europa og Sør-Norge økte betydelig med de nye kraftkablene som kom i 2021.

Les mer om strømpriser på Faktisk.no.

Vannmagasinene i Sør-Norge har høy fyllingsgrad og temperaturene her i landet er fortsatt høye. Normalt skulle derfor strømprisen nå vært lav.

Hva skjer nå?

For privathusholdninger har en strømstøtteordning redusert kostnadene betydelig, men for mange små og mellomstore bedrifter har de ekstreme strømkostnadene skapt store problemer.

Angivelig skal det komme fastprisalternativer fra nyttår, men så langt er det ingen slike avtaler på markedet. Næringsdrivende har uttrykt at de ikke kan binde seg til strømpriser over 50 øre og regjeringen har opplyst at de ikke vil godta et påslag over 50 øre på fastprisavtaler.

Kraftselskapene i kommunene vil imidlertid ikke akseptere kravene fra regjeringen og peker på priser på rundt 120 øre som mer realistiske.

Partene står derfor såpass langt fra hverandre at fastprisavtaler foreløpig ikke fremstår som realistiske fra nyttår.

Vedvarende høye strømpriser, økte kostnader og fravær av tilstrekkelige tiltak fra regjeringen gjør at mange bedrifter melder at de står på kanten av stupet.

Flere nyheter: