Menu
All melk som selges til forbruker, må fortsatt pasteuriseres. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Fortsatt forbud mot salg av upasteurisert melk

All melk som selges til norske forbrukere, må fortsatt varmebehandles. Helsedepartementet vil ikke åpne for salg av upasteurisert melk til konsum.

Av NTB | 14.01.2021 10:53:24

Økonomi og næringsliv: Etter at melkeprodusenter og gårdsysterier over hele landet har ventet i spenning i halvannet år, slår Mattilsynet nå fast at det ikke er aktuelt å åpne for salg av upasteurisert melk til konsum i Norge, melder Nationen.

– Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har besluttet å ikke endre regelverket for omsetning av rå melk til konsum, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Rå melk er upasteurisert melk og må ikke forveksles med råmelk, som er den første melken kua produserer etter kalving.

– Sannsynligheten er høy for at rå melk inneholder sykdomsfremkallende smittestoffer, skriver tilsynsorganet. Bakteriene kan fremkalle sykdom med ulik alvorlighetsgrad, alt fra mild mage-/tarmsykdom til alvorlig sykdom som i verste fall kan være livstruende, heter det.

Det har vært påbudt å pasteurisere, altså varmebehandle, melk og fløte til konsum i Norge siden begynnelsen av 1950-tallet.

– Et restriktivt regelverk vil være det viktigste risikoreduserende tiltaket for å unngå sykdom i forbindelse med konsum av rå melk. Dette sikres blant annet gjennom varmebehandling av all rå melk og forbud mot omsetning, sier seniorrådgiver Margrethe Hovda Røed i Mattilsynet.

(©NTB)

Flere nyheter: