Menu
Generalløytnant og sjef Rune Jakobsen for Forsvarets operative hovedkvarter sier at det er flere faktorer rundt forholdet til Russland i nord som gjør dem usikre. – Det er vanskelig å tolke russerne, sier han. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) avviser at Russland har krenket norsk territorium, men understreker at det er flere faktorer som gjør dem usikre.

Av NTB | 27.01.2020 08:00:34

Politikk: Russerne har ikke krenket norsk territorium, verken på land, i luften eller til havs, sier generalløytnant og sjef i FOH, Rune Jakobsen. Han innrømmer likevel at det finnes problematiske faktorer, skriver Dagbladet.

– Russland varsler ikke øvelser, slik de etter internasjonale forplikter er pålagt. For å unngå varslingsplikten lager de mange små øvelser slik at de unngår de internasjonale forpliktelsene om varsling og invitasjon av internasjonale observatører, sier han.

– Russlands øvingsmønster er dessuten blitt mer offensivt enn tidligere. Russland øver på å nekte Nato å operere i Østersjøen, Nordsjøen og Norskehavet. Vi så det senest under øvelsen Ocean Shield, sier Elvenes til NTB.

Han mener at norsk nærvær i nordområdene er viktig for å hindre en økende stormaktsrivalisering i norske nærområder.

– Vi trenger sterkere tilstedeværelse i disse områdene med flere fartøyer. Den nye langtidsplanen for Forsvaret bør ivareta dette, sier Elvenes.

– Vi ser også at russerne på forholdsvis kort tid har utviklet en militær mobilitet. I løpet av få år har de klart å skape et system hvor tropper og militært materiell flyttes raskt over store distanser, noe de ikke var i stand til for få år siden, sier han.

Jakobsen påpeker at russerne har en forståelig defensiv kapasitet, men også en offensiv kapasitet.

– Dagens virkelighet er at det er vanskelig å tolke russerne. Framtiden er uforutsigbar, sier generalløytnanten.

At russerne ikke varsler om militære øvelser, er meget urovekkende, mener Høyres forsvarspolitiske talsperson på Stortinget, Hårek Elvenes.

FOH-sjefen understreker at forholdet mellom den russiske nordflåten og de norske styrkene i nord er profesjonelt og korrekt. De siste årene har de russiske styrkene også utviklet seg i nye retninger, ifølge Jakobsen.

(©NTB)

Flere nyheter: