Menu
KNM Helge Ingstad i Øygarden etter at fartøyet kolliderte med et tankskip og fikk store skader. Foto: Terje Pedersen / NTB

Godtar foretaksstraff på 10 millioner

Hordaland, Sogn og Fjordane statsadvokatembeter har ilagt Forsvarsdepartementet en foretaksstraff på 10 millioner kroner etter havariet med KNM Helge Ingstad.

Av NTB | 28.06.2022 14:31:05

Kriminalitet og rettsvesen: Forsvarsdepartementet har tirsdag meddelt statsadvokaten at forelegget blir vedtatt, men at det ikke betyr at departementet har tatt stilling til eventuell strafferettslig skyld hos enkeltpersoner.

Straffen gis for overtredelse av straffeloven for «ved uaktsomhet å ha forårsaket sjøskade eller lignende ulykke, som lett kunne medføre tap av menneskeliv», heter det i pressemeldingen.

I mai konkluderte Riksadvokaten med at det var grunnlag for å ilegge Forsvarsdepartementet foretaksstraff etter fregattforliset. Den gang ville ingen av partene si hvor stor boten kunne bli.

KNM Helge Ingstad sank etter en kollisjon med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 8. november 2018. Statsadvokaten mener uaktsom navigering var hovedårsaken til kollisjonen, og den 32-årige vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er tiltalt for uaktsom forårsakelse av sjøskade.

Rettssaken starter 16. januar neste år i Hordaland tingrett, og det er satt av åtte uker til behandlingen.

Forsvarssektoren har siden ulykken jobbet med å utbedre og rette opp det som blant andre Havarikommisjonen har påpekt slik at en tilsvarende ulykke skal unngås.

Flere nyheter: